ciągi
mot : Wykaż, że każde dwa trójkąty prostokątne, których długości boków tworzą ciąg arytmetyczny, są
podobne.
7 lip 16:49
Basia:
jeżeli trójkąt spełnia warunki zadania to ma boki a; a+r; a+2r
gdzie a,r>0
a poza tym
(a+2r)
2 = a
2+(a+r)
2
stąd
a
2+4ar+4r
2 = a
2+a
2+2ar+r
2
a
2 − 2ra − 3r
2 = 0
potraktujmy r jak stałą, a a jak zmienną
Δ = (−2r)
2 − 4*(−3r
2) = 4r
2+12r
2 = 16r
2
√Δ=4r
| | 2r−4r | |
a1 = |
| = −r<0 niemożliwe |
| | 2 | |
czyli boki tego trójkąta to: 3r; 4r; 5r
dalszy ciąg już jest oczywisty, ale jeżeli masz wątpliwości pytaj
7 lip 17:02
Ewa:
A gdyby chwilę pomyśleć i oznaczyć długości boków a−r, a, a+r i a>r>0
to uniknie się obliczania Δ.
(a−r)2 + a2 = (a+r)2
a2 − 2ar +r2 + a2 = a2 + 2ar + r2
a2 − 4ar = 0
a(a − 4r) = 0
a = 0 odpada lub a = 4r
Boki mają długość: 3r, 4r, 5r
7 lip 17:28
AS: Z tego co widzę,na horyzoncie Forum pojawił się nowy bardzo dobry
matematyk − gratulacje.
7 lip 17:35
Eta:
7 lip 18:21