Objętość przewróconego graniastosłupa o podstawie trójkąta
Darek:

Potrzebuję obliczać pole objętości takiej figury, czyli graniastosłupa trójkątnego, ale
przewróconego. Znam długości boków podstawy i wysokość trójkąta, ale jest problem z podaniem
boków trójkąta, gdyź jest to usypana jakby pryzma. Stosuję wzór 1/2 ab*h, ale nie wiem, czy to
właściwa metoda. Dokładność po przecinku nie jest wymagana, gdyż ilości są w setkach ton.
Dziękuję za pomoc.
7 lip 11:40
Patryk: ,,pole obiętosci,, ,nie słyszałem
V=1/2*a*h*b
7 lip 11:49
Patryk: ogólnie masz ten sam wzór ale wydaje mi się, ze nie wiesz skąd się wziął
7 lip 11:51
Jolanta: czy stojacy czy leżacy liczy sie tak samo
zawsze objętość = pole podstawy * wysokość graniastosłupa
co jest podstawa tego graniastosłupa ?
7 lip 12:01
pigor: ...
Darek "twój" wzór na objętość tej pryzmy jest dobry i taki sam jak
Patryk−a
i nie ważne tu co jest podstawą, bo ...

szczęśliwie iloczyn jest przemienny .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a pole tej pryzmy , mając zmierzone tylko a,b,h jest równe :
P=2*
12ah+ab+2b*
√ 14a2+h2=
ah+ab+b√a2+4h2
7 lip 12:35
Jolanta: Pigor ,zapytałam co jest podstawa tego graniastosłupa bo nie wiem ile Darek umie.
7 lip 12:45
pigor: ... no jasne , tak też myślałem
Jolanto , dlatego − wierz mi − moja odpowiedź była
konieczna, aby podsumować problem objętości i wcale nie skierowana na twoje pytanie,
pozdrawiam . ...
7 lip 12:58
Darek: Dziękuję za odpowiedzi. Podstawą tego graniastosłupa może być kwadrat lub prostokąt, zależy to
od tego, jak zostanie uformowane urządzeniem. Potrzebny mi jest jak najprostrzy wzór, bo
matematyka nigdy nie była moją mocną stroną, obliczenia muszę robić w warunkach "polowych" no
i edukację skończyłem prawie 25 lat temu, wcześniej nie było mi to potrzebne lecz praca
niestety tego wymaga, stąd moje pytanie.
13 lip 20:01