matematykaszkolna.pl
Pytanko czilli: Witam, mam pytanie do osób przygotowujących się oraz tych którzy zdawali matematyke PR. Są wakacje, odpoczynek od nauki, melanże i te sprawy emotka Ale nie dla wszystkich! (chyba) Czy od nowego roku szkolnego macie tak, że niektóre rzeczy musicie przypominać a "skill" do robienia zadań jest mniejszy? Czy jakieś zadanka trzaskacie przez wakacje? Pozdro i piszcie jak jest u Was
6 lip 22:47
yfk: Jak "cokolwiek" robiłaś przez 2 lata liceum to nie powinnaś mieć żadnych problemów z rozwiązywaniem zadań (szczególnie na PR). Wystarczy powtórzyć sobie wzory i to na co należy zwracać uwagę w zadaniach konkretnego typu. Rób arkusze Ja przerobiłem chyba kilkanaście (począwszy od tych z Operonu, przez CKE a kończąc na zestawach okładanych przez matematyków i nauczycieli np. Kiełbasa). Robiłem to 2 tygodnie przed maturą i dobrze zdałem PP jak i PR. Polecam ci zacząć ćwiczyć już dzisiaj − zyskasz czas na powtórzenie tego czego nie umiesz, lub z czym masz wątpliwości (wtedy piszesz tutaj na forum i ludzie ci pomogą). Wiadomo, że początek roku to mózg się trochę zastał i ciężej idą zadania, jak się nie miało z nimi styczności przez 2 miesiące. Polecam ci robić w wakacje zadania z arkuszy (po 2, 3 dziennie) z tego co już miałaś. W ten sposób nie zmęczysz się zbytnio, a będziesz miała na bieżąco powtórkę i się nie zastoisz z liczbami emotka
7 lip 02:06
tomek: Naucz się też schematów rozwiązywania niektórych zadań, które powtarzają się co roku (równanie trygonometryczne, równanie kwadratowe z parametrem, coś ze stereometrii np. jakieś kąty w bryłach), wiele z nich znajdziesz na tej stronie. Radzę Ci rozwiązywać matury ze zbiorów i z CKE, omijaj te z Operonu, bo moim zdaniem ich zadania są lekko 'na siłę' i przez to takie zadanie może się stać zupełnie nie do ruszenia, mówię tu o rozszerzeniu, bo podstawy, poza tym, że są za łatwe to są ok.
8 lip 08:46
czilli: naprawde te testy z operonu sa lipne? Na PP operon bardzo mi pomogl i w planach jest zakup na PR. Hmm mógłbyś rozwinąć tą kwestie? Obecnie robie Kiełbase i zadania z tej stronki.
9 lip 10:02
Basia: podstawa z Operonu jest niezła, bo te testy są bardzo podobne do oryginalnych natomiast rozszerzenie jest niezbyt udane (jedne zadania za łatwe, inne strasznie wydumane); posłuchaj Mili i postaraj się o testy Oficyny Wydawniczej Cewe albo o książki Kiełbasy
9 lip 10:52
Basiek: Testy Oficyny Edukacyjnej Pazdro znajdziesz w sieci, tak samo książki Kiełbasy. Nie ma tam za to Cewe (poziomu rozszerzonego) oraz Aksjomatu (znajdziesz 20 testów, ale starych, a więc inna podstawa programowa). Co do Operonu− w sieci są, aczkolwiek ja też raczej nie polecam. Jeśli miałabym coś kupować na Twoim miejscu, to właśnie coś, czego nie ma w sieci. Resztę możesz zdobyć w każdej chwili za przysłowiową złotówkę (lub całkiem darmowo). Nie żebym namawiała do złego emotka
9 lip 11:14
tomek: Moim zdaniem Operon nie potrafi układać zadań, mówię tylko o matematyce, bo nie wiem jak inne przedmioty, ale z matematyki to oni nie potrafią robić próbnych arkuszy. Rozwiązuj głównie zadania z zeszłorocznych matur z CKE, zajrzyj też do informatora, co musisz umieć.
9 lip 12:58