Potęgi
3c: W podręczniku mam twierdzenie:
"Jeśli n, m∊ N−{0,1}, p∊N+, to
(n√a)p= n√ap"
Dlaczego to nie zachodzi dla dowolnych liczb wymiernych?(chodzi mi o p)
6 lip 22:46
Godzio:
Popraw zapis, bo żadnego "m" w nim nie ma, pewnie m = a ? Ale odpowiem na pytanie jak już
odpowiesz
6 lip 22:49
6 lip 22:52
3c: A tak, przepraszam. Jest kilka twierdzeń , w jednym pojawia się "m" i niepotrzebnie je
przepisałam. Miało być
"Jeśli n∊ N−{0,1}, p∊N+, a∊ R+∪ {0},
to (n√a)p= n√ap"
6 lip 22:55
Godzio:
No to obalamy to twierdzenie

a = −2, n = p = 2

Wszystko jest spełnione, a mimo to
√(−2)2 ≠ (
√−2)
2
6 lip 22:59
Trivial: oj Godziu, Godziu.
6 lip 23:02
Godzio:
6 lip 23:03
Godzio: Aha, R+ nie dopatrzyłem
6 lip 23:03
Trivial: Ty byś tylko obalał, a wyraźnie jest napisane a ≥ 0.
6 lip 23:03
Godzio: Powinno być R
+
6 lip 23:05
Trivial: dlaczego?
6 lip 23:06
Godzio:
Bardziej czytelne
6 lip 23:12
Basia: przecież nie R
+, bo dla a=0 to twierdzenie zachodzi
7 lip 10:25
Basia: 3c napisał poprawnie a∊R+∪{0} (przy drugim podejściu)
natomiast zgoda, że czytelniejszy jest zapis a≥0
7 lip 10:27
Basia:
@3c
jeżeli chodzi o zapis
(n√a)p = n√ap
(nie jestem pewna, bo tam po prawej jest jakich znaczek przy p, którego nie umiem odczytać)
to ta równość zachodzi dla każdego p∊R
może to jest ten etap w podręczniku gdy jeszcze nie było mowy o potęgach z wykładnikiem
wymiermym
dowód: (duuuuuuuuużo powiedziane, raczej dowodzik)
(n√a)p = (a1/n)p = ap/n = (ap)1/n = n√ap
7 lip 10:34
Basia:
P.S. dla każdego p∊R i a∊R
+ (już teraz tak

)
bo potęga z wykładnikiem innym niż naturalny tylko dla tych a jest zdefiniowana
8 lip 10:01
Bogdan:
Trzymając przyciśnięty klawisz Ctrl i kilkakrotnie klikając w klawisz z plusem otrzymamy
powiększenie oglądanej strony i zobaczymy znaczek po prawej przy p, ten znaczek
to zamykający cudzysłów

.
Powrót to kombinacja klawiszy: klawisz Ctrl i klawisz z minusem lub klawisz Ctrl i klawisz
z zerem (w tym przypadku otrzymamy oryginalny rozmiar strony).
8 lip 11:58