matematykaszkolna.pl
Potęgi 3c: W podręczniku mam twierdzenie: "Jeśli n, m∊ N−{0,1}, p∊N+, to (na)p= nap" Dlaczego to nie zachodzi dla dowolnych liczb wymiernych?(chodzi mi o p)
6 lip 22:46
Godzio: Popraw zapis, bo żadnego "m" w nim nie ma, pewnie m = a ? Ale odpowiem na pytanie jak już odpowiesz
6 lip 22:49
Saizou : http://matematyka.strefa.pl/wzory.pdf zobacz wzór 10 i 11
6 lip 22:52
3c: A tak, przepraszam. Jest kilka twierdzeń , w jednym pojawia się "m" i niepotrzebnie je przepisałam. Miało być "Jeśli n∊ N−{0,1}, p∊N+, a∊ R+∪ {0}, to (na)p= nap"
6 lip 22:55
Godzio: No to obalamy to twierdzenie a = −2, n = p = 2 Wszystko jest spełnione, a mimo to (−2)2 ≠ (−2)2
6 lip 22:59
Trivial: oj Godziu, Godziu.
6 lip 23:02
Godzio:
6 lip 23:03
Godzio: Aha, R+ nie dopatrzyłem
Trivial: Ty byś tylko obalał, a wyraźnie jest napisane a ≥ 0. emotka
Godzio: Powinno być R+
6 lip 23:05
Trivial: dlaczego?
6 lip 23:06
Godzio: Bardziej czytelne
6 lip 23:12
Basia: przecież nie R+, bo dla a=0 to twierdzenie zachodzi emotka
7 lip 10:25
Basia: 3c napisał poprawnie a∊R+∪{0} (przy drugim podejściu) natomiast zgoda, że czytelniejszy jest zapis a≥0
7 lip 10:27
Basia: @3c jeżeli chodzi o zapis (na)p = nap (nie jestem pewna, bo tam po prawej jest jakich znaczek przy p, którego nie umiem odczytać) to ta równość zachodzi dla każdego p∊R może to jest ten etap w podręczniku gdy jeszcze nie było mowy o potęgach z wykładnikiem wymiermym dowód: (duuuuuuuuużo powiedziane, raczej dowodzik) (na)p = (a1/n)p = ap/n = (ap)1/n = nap
7 lip 10:34
Basia: P.S. dla każdego p∊R i a∊R+ (już teraz tak emotka ) bo potęga z wykładnikiem innym niż naturalny tylko dla tych a jest zdefiniowana
8 lip 10:01
Bogdan: Trzymając przyciśnięty klawisz Ctrl i kilkakrotnie klikając w klawisz z plusem otrzymamy powiększenie oglądanej strony i zobaczymy znaczek po prawej przy p, ten znaczek to zamykający cudzysłów emotka. Powrót to kombinacja klawiszy: klawisz Ctrl i klawisz z minusem lub klawisz Ctrl i klawisz z zerem (w tym przypadku otrzymamy oryginalny rozmiar strony).
8 lip 11:58