obliczyć całkę.
george jung: całka wymierna:
oraz
2) jak wyznaczyć ekstremum funkcji monotonicznej y=x−ln(4 + x
2)
po stokroć dzięki za pomoc.
6 lip 22:31
george jung: myślę, że takim sposobem można to opykać:
| 5dx | | dx | | 5 | | dx | |
| = 5∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| x2 + 9 | | | | 9 | | | |
teraz podstawienie:
| | x | |
t= |
| /*3 mnożymy obustronie |
| | 3 | |
x= 3 dt
| 5 | | dt | | 5 | | x | |
| ∫ |
| = |
| ∫ arctg ( |
| ) + C |
| 3 | | t2 + 1 | | 3 | | 3 | |
6 lip 23:11
Mila: Podałeś całkę z mianownikeim x2−9 a rozwiązałeś x2 +9.
Jest zasadnicza różnica.
6 lip 23:20
6 lip 23:21
Mila: Do zapisów też mam zastrzeżenia.
6 lip 23:27
george jung: faktycznie w mianowniku powinien być minus. zatem jak to rozwiązać?
6 lip 23:42
Mila: (x−2)
2=0 dla x=2 i pochodna nie zmienia znaku, brak ekstremum
6 lip 23:42
Mila: Rozkładamy na ułamki proste .
| 5 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−3)*(x+3) | | x−3 | | x+3 | |
potrafisz?
6 lip 23:46
Mila: 5=A(x+3)+B(x−3)
| | 5 | | dx | | 5 | | dx | |
J= |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| = z podstawowych wzorów dokończ |
| | 6 | | x−3 | | 6 | | x+3 | |
6 lip 23:54
george jung: dziękówka
6 lip 23:55
Mila:
7 lip 00:00
george jung: czy to poprawny wynik?
| | |x−3|5/6 | |
56ln |x−3| − 56ln |x+3| = ln |
| + c |
| | |x+3|5/6 | |
przepraszam za pismo, ale dopiero sie ucze.
7 lip 16:34
Basia: poprawny
7 lip 17:11
Mila: Wynik poprawny, ale zwykle zostawia się w postaci:
7 lip 18:24
Mila: Nie zapomnij o założeniach.
7 lip 18:34