| x | y | z | a | b | c | ||||||
+ | + | = 1 i | + | + | = 0 , | ||||||
| a | b | c | x | y | z |
| x2 | y2 | z2 | ||||
to | + | + | = 1 | |||
| a2 | b2 | c2 |
| x | y | z | x | x2 | xy | xz | x | ||||||||
+ | + | = 1 /* | <=> | + | + | = | |||||||||
| a | b | c | a | a2 | ab | ac | a |
| x2 | x | xy | xz | |||||
<=> | = | − | − | |||||
| a2 | a | ab | ac |
| y2 | y | xy | yz | ||||
= | − | − | |||||
| b2 | b | ab | bc |
| z2 | z | xz | yz | ||||
= | − | − | |||||
| c2 | c | ac | bc |
| x2 | y2 | z2 | x | y | z | ||||||
+ | + | = | + | + | − | ||||||
| a2 | b2 | c2 | a | b | c |
| xy | xz | yz | xy | xz | yz | |||||||
2( | + | + | ) = 1 − 2( | + | + | ) | ||||||
| ab | ac | bc | ab | ac | bc |
| a | b | c | xyz | xy | xz | yz | ||||||||
Ale | + | + | = 0 /* | <=> | + | + | = 0 | |||||||
| x | y | z | abc | ab | ac | bc |
| x2 | y2 | z2 | ||||
Czyli istotnie | + | + | = 1 cnd. | |||
| a2 | b2 | c2 |
| a | 1 | b | 1 | c | 1 | ||||||||||||||||||||||||
= | , | = | , | = | |||||||||||||||||||||||||
| x |
| y |
| z |
|
| a | b | c | 1 | 1 | 1 | x | y | z | |||||||||||||||||||||||||||
+ | + | = | + | + | =0 /* | * | * | ||||||||||||||||||||||||||||
| x | y | z |
|
|
| a | b | c |
| y | z | x | z | x | y | |||||||
to: | * | + | * | + | * | =0 | ||||||
| b | c | a | c | a | b |
| x | y | z | ||||
Teraz równość | + | + | = 1 /2 | |||
| a | b | c |
| x2 | y2 | z2 | x | y | x | z | y | z | ||||||||||
+ | + | +2*( | * | + | * | + | * | )=1 | ||||||||||
| a2 | b2 | c2 | a | b | a | c | b | c |
| x2 | y2 | z2 | ||||
+ | + | + 2*0= 1 | ||||
| a2 | b2 | c2 |
| x2 | y2 | z2 | ||||
+ | + | =1 | ||||
| a2 | b2 | c2 |
wyciągając wnioski z
waszych rozwiązań, za które bardzo dziękuję,
widzę to tak : z założenia
| x | y | z | a | b | z | xyz | |||||||
+ | + | =1 / 2 i | + | + | =0 / * | ⇒ | |||||||
| a | a | c | x | y | c | abc |
| x2 | y2 | z2 | xy | yz | xz | |||||||
⇒ | + | + | +2( | + | + | )=1 i | ||||||
| a2 | b2 | c2 | ab | bc | ac |
| xy | yz | xz | x2 | y2 | z2 | |||||||
i | + | + | =0 ⇒ | + | + | =1 c.n.w. . ... ![]() | ||||||
| ab | bc | ac | a2 | b2 | c2 |
| a | b | c | xyz | |||||
... oczywiście tam powinno być ... i | + | + | =0 / * | , przepraszam | ||||
| x | y | z | abc |
Widzę,że nie macie co robić w taki upał
zad1/ Wykaż,że jeżeli suma długości wysokości trójkąta jest 9 razy większa od długości
promienia
okręgu wpisanego w ten trójkąt, to trójkąt jest równoboczny.
zad2/ Wykaż, jeżeli punkty D, E,F są rzutami prostokątnymi punktu P leżącego wewnątrz
trójkąta równobocznego ABC odpowiednio na boki BC, AC, AB , to zachodzi równość:
| |PD|+|PE|+|PF| | √3 | |||
= | ||||
| |BD|+|CE|+|AF| | 3 |
Wszystkich pozdrawiam

| 2P | 2P | 2P | 2P | |||||
1) ha+hb+hc = 9r <=> | + | + | = 9 * | /:2P <=> | ||||
| a | b | c | a+b+c |
| 1 | 1 | 1 | 9 | a+b+c | 3 | |||||||||||||||||||||||||
<=> | + | + | = | <=> | = | |||||||||||||||||||||||||
| a | b | c | a+b+c | 3 |
|
| L | 3a | |||
Tak więc pokazaliśmy, że |BD|+|CE|+|AF| = | = | , gdzie a to bok trójkąta. Pokażę | ||
| 2 | 2 |
| a√3 | ||
teraz, że |PD|+|PE|+|PF| = | , istotnie ([XYZ] − pole trójkąta XYZ): | |
| 2 |
| |BC|*|PD| | 2[BPC] | 2[BPC] | ||||
[BPC] = | <=> |PD| = | = | ||||
| 2 | |BC| | a |
| 2[ACP] | 2[APB] | |||
|PE| = | oraz |PF| = | |||
| a | a |
| 2([APB]+[BPC]+[CPA]) | 2[ABC] |
| |||||||||||||
Więc |PD|+|PE|+|PF| = | = | = | = | ||||||||||||
| a | a | a |
| a√3 | ||
| 2 |
| |PD|+|PE|+|PF| |
| √3 | |||||||||
= | = | cnd. | |||||||||
| |BD|+|CE|+|AF| |
| 3 |
dla Vax
zad1/ Jeżeli trójkąt jest równoboczny to:
| h | ||
r= | ⇒ h=3r | |
| 3 |
z nowym pomysłem na zadanie rex−a w
którym chcę pokazać jak niedoceniane wyłączanie przed nawias, robi w tym rozwiązaniu
wielką robotę, mianowicie :
xa+yb+zc=1 i ax+by+cz=0 ⇒ (xa+yb+zc)2= 1 ⇔
| x2 | y2 | z2 | xy | yz | xz | |||||||
⇔ | + | + | +2 ( | + | + | ) = 1 ⇔ | ||||||
| a2 | b2 | c2 | ab | bc | ac |
| x2 | y2 | z2 | ||||
⇔ | + | + | +2*xyzabc (cz+ax+by) =1 . ... ![]() | |||
| a2 | b2 | c2 |
| a4+b4+c4 | ||
≥abc | ||
| a+b+c |
| 2a4+b4+c4 | ||
Ale z am−gm mamy: | ≥ 4√a8b4c4 = a2bc | |
| 4 |
| a4+2b4+c4 | a4+b4+2c4 | |||
Podobnie | ≥ ab2c oraz | ≥ abc2 | ||
| 4 | 4 |
| a4+b4+c4 | a+b+c | |||
Z am−gm : | ≥ abc3√abc i | ≥3√abc | ||
| 3 | 3 |
| a4+b4+c4 | a+b+c | 3 | ||||
to | ≥abc* | /* | ||||
| 3 | 3 | a+b+c |
| a4+b4+c4 | ||
≥abc | ||
| a+b+c |
| a4+b4+c4 | a+b+c | |||
nie wynika, że | ≥ abc* | |||
| 3 | 3 |
| a4+b4+c4 | ||
≥abc | ||
| a+b+c |
to może ja dołożę coś takiego :
Wykaż, że jeśli a,b,c>0, to
| 1 | 1 | 1 | a8+b8+c8 | |||||
zachodzi nierówność : | + | + | ≤ | . | ||||
| a | b | c | a3b3c3 |
| 3a8+3b8+2c8 | ||
Ale z am−gm | ≥ 8√a24b24c16 = a3b3c2 | |
| 8 |
| 3a8+2b8+3c8 | 2a8+3b8+3c8 | |||
Podobnie | ≥ a3b2c3 oraz | ≥ a2b3c3 | ||
| 8 | 8 |
chcą ją znają) nierówności np. tak :
a8+b8+c8=(a4)2+(b4)2+(c4)2 ≥ a4b4+b4c4+a4c4 =
= (a2b2)2+(b2c2)2+(a2c2)2 ≥ a2b4c2+b2c4a2+a4b2c2 =
= (ab2c)2+(bc2a)2+(a2bc)2 ≥ a2b3c3+b2c3a3+a3b3c2 =
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
= a3b3c3( | + | + | ) ⇒ a8+b8+c8 ≥ a3b3c3( | + | + | ) ⇒ | ||||||
| a | b | c | a | b | c |
| 1 | 1 | 1 | a8+b8+c8 | |||||
⇒ | + | + | ≤ | . c.n.w. . ... ![]() | ||||
| a | b | c | a3b3c3 |