Problem z ciągiem geometrycznym. Znajdź iloraz
Marcin.: oblicz iloraz ciągu geometrycznego jesli a5= −1/2, a10=−16
mam problem bo gdy robię równanie to nie wiem jak skrócić q zeby zostalo samo a1. bo probowalem
ale jakis błąd chyba robie bo q wynosi 2 a jak sprawdzalem to nie pasuje.
proszę o szybką odpowiedź, dzięki z góry.
6 lip 19:31
Eta:
| a10 | |
| = q5 ⇒ q5= 32−25 ⇒ q=2 |
| a5 | |
| | a5 | | | | 1 | |
sprawdzamy: a1= |
| = |
| = − |
| |
| | q4 | | 16 | | 32 | |
| | 1 | |
a5= a1*q4= ...... = − |
| −−− ok |
| | 2 | |
a
10 = a
5*q
5 = ..... = −16 −−− ok
Wszystko pasuje
6 lip 19:38
Basia:
stąd
a
1 wyliczasz z równania
a
5 = a
1*q
4
podstaw to co już wiesz i dokończ
6 lip 19:38
Basia:
6 lip 19:44
Eta:
6 lip 19:58
Marcin.: ok dzieki bardzo a moglby ktos jeszcze pomóc z a100= −17, a253=17
bowychodzi mi q153=−1
6 lip 19:59
Eta:
q= −1 , bo 153 −−− wykładnik nieparzysty
6 lip 20:00