Nierównosci
kaz: Jak dodaje się nierówności? Przykładowo mam, że a<b<c , stąd wniosek że a<c i b<c i stąd jest,
że 2c>a+b . Ale czy również jest poprawne:
1.skoro, a<b<c to b−a<c ?
2. skoro, a<b<c to a−b<c ?
3. skoro, a<b<c to a−c<−b ⇒ c−a>b ?
6 lip 16:46
Basia:
(1) i (2) tylko dla a,b,c > 0
(3) wcale np. a=1 b=2 c=3
6 lip 16:55
kaz: to jak się to dodaje, jaka jest zasada?
6 lip 16:56
Basia:
zasad jest wiele; nie bardzo wiem, o które Ci chodzi
np.
jeżeli a<b i c<d ⇒ a+c < b+d
jeżeli a<b ⇒ a+c < b+c
a<b<c ⇔ a<b i b<c ⇒ a+b < b+c
generalnie:
jeżeli kierunki nierówności są takie same, to możemy je do siebie dodać
jeżeli kierunki nierówności są przeciwne, to możemy je od siebie odjąć
a< b i c>d ⇒ a−c < b−d i c−a > b−d
(ale tu już trzeba uważać)
6 lip 18:18
Krzychu: w ostatnim przykładzie to zachodzi, gdy a<b<c<d tak?
6 lip 19:19
Basia: nie

c>d ⇔ d<c
o relacji między b i d nic nie wiadomo
6 lip 19:24
Krzychu: 1<4 i 2>0
a−c<b−d
1−2<4−0
−1<4 − zachodzi
c−a>b−d
2−1>4−0
1>4 − tutaj raczej nie
6 lip 19:27
Basia:
oj bo tam zrobiłam błąd;
c > d
i od tego odejmuję czyli miało być
c−a > d−b
6 lip 20:01