pomocy
malwinka: | | π | | π | | 1−cosα | |
sin |
| jeżeli |sin |
| =√ |
| | |
| | 8 | | 2 | | 2 | |
6 lip 16:29
Basia: nic nie rozumiem
masz policzyć sinπ8 ? czy coś innego ?
a poza tym to równanie po słowie jeżeli chyba miało inaczej wyglądać
nie sinπ2 tylko sinx2
6 lip 16:39
6 lip 16:39
pigor: .... chyba masz na myśli to :
ze wzoru sin
α2=sin
12α=
√12(1−cosα)
oblicz :
sin
α8= sin
12α4=
√12(1−cosα4) , zatem
sinπ8=sin22,5o= sin
12π4=
√12(1−cosπ4)=
=
√12(1−12√2=
√14(2−√2=
12√2−√2 . ...
6 lip 16:43
pigor: ... i tam raczej jest wartość bezwzględna : |sin
α2|=|sin
12α|=
√12(1−cosα),
która tu "znika" , bo sin
π8>0 . ...
6 lip 16:47
Basia:
dokładnie to tam miał być wzór:
| | α | | 1−cosα | |
wzór sin |
| = √ |
| nie zawsze jest prawdziwy |
| | 2 | | 2 | |
6 lip 16:51