wartość wyrażenia
sanna17: cześć!
proszę o pomoc, rozpisanie ponieważ zupełnie nie wiem jak to wyliczyć
1) Wartość wyrażenia (3a)2 + 4a2 dla każdej liczby rzeczywistej a jest równa:
wiem, że odp to 13a2, ale jak to wyliczyć?
2) Wartości którego wyrażenia są dodatnie dla każdej liczby rzeczywistej p?
a (1 + p)2 b 1+p3 c 1+p4 d 1+p5
z góry dzięki za pomoc
6 lip 16:03
Basia:
a co to jest wg Ciebie (3a)2 ?
co to znaczy podnieść coś do kwadratu ?
6 lip 16:14
sanna17: pomnożyć daną liczbę przez nią samą
9a2
6 lip 16:18
Basia:
dobrze;
no to teraz masz 9a2+4a2 =.....
9 czekolad + 4 czekolady = .....
pomyśl i zadziałaj z a2 tak jak z czekoladą
6 lip 16:26
sanna17: 13a
2
dobra już wiem

nie pomyślałam zanim zadałam pytanie
6 lip 16:40
Basia: to może i nad drugim sama pomyślisz
wiadomo, że jakakolwiek potęga liczby dodatniej jest dodatnia
czyli dodatnimi p nie ma się po co zajmować
zastanów się przy jakich działaniach dostaniesz wynik dodatni mimo, że p jest liczbą ujemną
(bo dla p=0 też wszystkie są dodatnie, co łatwo sprawdzić przez podstawienie)
6 lip 16:44