prosze o pomoc
helper: uprość wyrażenie :
| x2−7|x|+6 | | 8|x| | |
| + |
| |
| x2−3|x|+2 | | x2−4 | |
To jest jeden z trudniejszych przykładów no i to już wogóle niewiem jak zrobić bo mi wychodzi
całkiem inaczej niż w odpowiedziach w książce , prosze o wytłumaczenie i konkretny wynik to
bym sprawdził czy jest tak samo w odpowiedziach
6 lip 09:03
Basia:
rozbijasz na dwa przypadki tak jak poprzednie
dla x≥0 masz
| x2−7x+6 | | 8x | |
| + |
| = |
| x2−3x+2 | | x2−4 | |
liczysz Δ i pierwiastki i dostaniesz
| (x−1)(x−6) | | 8x | |
| + |
| = |
| (x−1)(x−2) | | (x−2)(x+2) | |
| (x−6)(x+2)+8x | |
| = |
| (x−2)(x+2) | |
znowu liczysz Δ i pierwiastki i dostaniesz
| (x−2)(x+6) | | x+6 | |
| = |
| |
| (x−2)(x+2) | | x+2 | |
dla x≥0 i x≠1 i x≠2
tak samo zrób dla x<0
będzie
| x2+7x+6 | | 8x | |
| − |
| |
| x2+3x+2 | | x2−4 | |
dalej postępujesz jak poprzednio
6 lip 10:03
Al Ganonim: najpierw rozbij wartość bezwględną na x dla x≥0 i −x dla x<0. Rozbij na postać iloczynową
trójmiany i zobacz, czy cos da się skrócić. Końcowy wynik to x2−4x−12x2−4 dla x<0 i
x2+4x−12x2−4. A jeszcze skracając obydwa wyniki x−6x−2 i x+6x+2. Jak czegoś
nie rozumiesz to ci wytłumacze.
6 lip 10:06
Al Ganonim: Basia ubiegłaś mnie
6 lip 10:08
helper: a już rozumiem , bo ja sie troche gubiłem w tych wszystkich założeniach ale teraz już sie nie
gubię , wielkie dzięki
6 lip 10:57
pigor: ...

lub tak : z def. wartości bezwzględnej masz
x2=|x|2 , wtedy ze wzorów Viete'a
(dla skrócenia czasu przekształceń)) twoje wyrażenie kolejno przyjmuje postaci równoważne
| | |x|2−7|x|+6 | | 8|x| | | (|x|−1) (|x|−6) | |
... = |
| + |
| = |
| + |
| | |x|2−3|x|+2 | | |x|2−4 | | (|x|−1) (|x|−2) | |
| | 8|x| | | (|x|−1)(|x|−6) | | 8|x| | |
+ |
| = |
| + |
| , gdzie |
| | (|x|−2)(|x|+2) | | (|x|−1)(|x|−2) | | (|x|−2)(|x|+2) | |
| | |x|−6 | | 8|x| | |
x∊R\{±1,±2}, wtedy dalej = |
| + |
| = |
| | |x|−2 | | (|x|−2) (|x|+2) | |
| | (|x|−6) (|x|+2)+8|x| | | |x|2+4|x|−12 | |
= |
| = |
| = |
| | (|x|−2) (|x|+2) | | (|x|−2) (|x|+2) | |
| | (|x|+6) (|x|−2) | | |x|+6 | | |x|+2+4 | | 4 | |
= |
| = |
| = |
| = 1+ |
| = |
| | (|x|−2) (|x|+2) | | |x|+2 | | |x|+2 | | |x|+2 | |
| | 4 | | −4 | |
= 1+ |
| i x≥0 i x≠1 i x≠2 lub1+ |
| i x<0 i x≠−1 i x≠−2 . ...  |
| | x+2 | | x−2 | |
6 lip 13:37