liczby zespolone z^5 - iz = 0
kikimusampa: Jak rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych z5 − iz = 0
5 lip 21:33
Krzysiek: z(z4 −i)=0
czyli z=0 lub
z4 =i czyli: z=4√i, zamieniasz 'i' na postać trygonometryczną i korzystasz ze wzoru de
Moivre'a
5 lip 21:40
Trivial:
z
5 − iz = 0
z
5 = iz
z = 0 lub z
4 = i
I teraz, z = |z|e
iφ. Ale | i | = 1, czyli |z| też jest 1. Pozostało rozwiązać:
e
4iφ = e
i(π/2 + 2kπ)
| | π/2 + 2kπ | | π | | kπ | |
φ = |
| = |
| + |
| . |
| | 4 | | 8 | | 2 | |
I teraz podstawiasz k = 0, 1, 2, 3 i wyliczasz pierwiastki ze wzoru
z = |z|e
iφ = 1*(cosφ + isinφ)
5 lip 21:43
kikimusampa: niestety nie wychodzą mi pierwiastki
5 lip 22:11