Równanie różniczkowe y’ – y/x = x (y/x)^2
bestarti: Potrzebuję rozwiązać równanie różniczkowe
y’ – y/x = x (y/x)2
5 lip 20:52
5 lip 20:59
bestarti:
OK Mam postać y '− y/x − x2/x = 0
Podstawiam z = y/x
i co dalej?
5 lip 21:19
Krzysiek: ok, skoro takie podstawienie chcesz to skoro:
czyli: y=zx
y'=z'x+z
wstawiasz do równania i rozdzielasz zmienne
5 lip 21:25
bestarti: dochodzę do postaci −ln|1−y|=1/2z2 + c
czy teraz wrócić do podstawienia?
−ln|1−y|=1/2 (x/y)2 + c
5 lip 21:46
bestarti: jak wyliczyć y?
5 lip 21:50
Krzysiek: szczerze mówiąc nie wiem w jaki sposób otrzymałeś równanie z 'y' i 'z' ...(powinno być równanie
z 'x' i 'z' )
po drugie jak dla masz źle, przecież dostajemy równanie:
z'x=xz
2
czyli: z'=z
2
5 lip 21:51
bestarti: myślałem że przez podstawienie pozbywamy się x
teraz to już się pogubilem
5 lip 22:13
Krzysiek: przez podstawienie ułatwiamy sobie rozwiązanie zadania...a nie pozbywamy się czegoś.
nie możesz się pozbyć 'x' bo przecież rozwiązaniem będzie funkcja zależna od 'x'
5 lip 22:17
bestarti: To jak krok po kroku rozwiązujemy?
5 lip 22:23
Krzysiek: | | y | |
albo tak jak w linku albo przez podstawienie z= |
| |
| | x | |
i większość już napisałem wystarczy policzyć całki, wyliczyć 'z' i wrócić do podstawienia
5 lip 22:39
bestarti: Witam
Przemyślałem uwagi udało mi się rozwiązać przez podstawienie.
Równania różniczkowego Bernoulliego nie mogłem zastosować, ponieważ tej metody nie używaliśmy.
Dzięki za pomoc
6 lip 22:05
elrw: y=x/2+x+1
2 wrz 14:34
elrw: wyliczyc x
2 wrz 14:35
2 wrz 14:38
john: y''+2y'=x−8
24 cze 14:25
john: kutangens
24 cze 14:28