pochodna prosze o sprawdzenie
hugo: Oblicz pole figury ograniczonej łukiem paraboli y=2x
2−x oraz prosta y=x
2x
2−x=x
x(x−1)= 0
x=0 x=1
| | 2x3 | |
całka 2x2−x−x dx = |
| − x2 |
| | 3 | |
gdzieś jest chyba błąd
5 lip 20:04
Basia:
w drugiej linijce
x(2x−1) = 0
5 lip 20:25
hugo: 2x
2 − x − x = 0
czyli
2x
2 − 2x =0
x
2 − x =0
?
Basia a wzór całki na pole powierzchni jest poprawny ?
5 lip 20:30
Andrzej: Basiu, nie nie, nie o to chodzi.
są dwa błędy
Hugo, narysuj sobie jak to wygląda.
Po pierwsze, prosta y = x leży "powyżej" tej paraboli, więc zła kolejność w odejmowaniu.
Po drugie − całkę z tej paraboli musisz rozbić na przedziały, bo część leży pod osią OX.
5 lip 20:31
hugo: dalej nie rozumiem
5 lip 20:35
Eta:

Teraz tak jak radzi
Andrzej dokończ .........
5 lip 21:27
Mila:
Według rysunku Ety
J=∫
01(x−2x
2+x)dx=
=∫
01 (2x−2x
2) dx
5 lip 22:36