Określi liczbę rozwiązań w zależności od parametru m
fhrh: | | ⎧ | (x−2)2+1 , x ≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | (x+2)2+1 , x <0 |
|
Analizując wykres funkcji f określ liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od wartości
parametru m.
Z góry dzięki.
5 lip 19:12
Basia:

no to teraz analizuj
a jeżeli nie wiesz dlaczego tak wygląda wykres pytaj
5 lip 20:33
fhrh: Sam wykres zrobiłem tylko nie rozumiem jak mam interpretować parametr m w miejsce ax2+bx+c?
5 lip 21:23
Basia:
m nie ma nic wspólnego z trójmianem ax2+bx+c
f(m) to funkcja, która każdej liczbie m przyporządkowuje liczbę punktów wspólnych prostej y = m
z tym wykresem
np. dla m=−2 masz prostą y= −2
ona nie ma punktów wspólnych z wykresem czyli f(−2)=0
ogólnie:
f(m) = 0 dla m<1
f(m) = 2 dla m=1
f(m) = 4 dla 1<m<5
f(m) = 3 dla m=5
f(m) = 2 dla m>5
5 lip 22:36
Basia:
tutaj pytają o liczbę rozwiązań równania f(x) = m
ale to jest to samo
liczbę rozwiązań równania f(x) = m jest równa liczbie punktów wspólnych prostej y=m
z wykresem tej funkcji
czyli:
dla m<1 nie ma rozwiązania
dla m=1 są dwa rozwiązania
dla 1<m<5 są cztery rozwiązania
dla m=5 trzy
dla m>5 dwa
5 lip 22:40