5 lip 17:39
Artur z miasta Neptuna:
Poniewaz x jest wspolrzedna wierzcholka − patrz wzor na wspolrzedne wierzcholka paraboli.
Taka prosba − mozesz swoje pytania zadawac w jednym temacie i po prostu dopisywac nowe pytania,
zamiast tworzyc co rusz nowe watki?
5 lip 18:13
pigor: ,,,, bo z danego równania prostej y=−2x+2 podstawiając (x
w,y
w) ⇒
⇒ y
w=−2x
w+2 ⇒ −
Δ4a=−2*(−
b2a)+2 ⇔ −
Δ4a=
ba+2 . ...
5 lip 18:15
Patryk: teraz to wiem dlaczego ,dzięki

mogę Artur
5 lip 21:20
5 lip 21:56
Eta:
No... skoro trójmian ma dwa miejsca zerowe to:
Δ>0 ⇒ b2−4ac >0 /*(−1) ⇒ 4ac−b2 < 0
zatem E / 4ac−b2 ma znak ujemny
5 lip 22:01
Patryk: ok
5 lip 22:45
6 lip 13:27
Patryk: dobra już wiem
6 lip 13:31
6 lip 18:09
Eta:
Można
6 lip 18:13
Patryk: dzieki AnEta
6 lip 18:18
Patryk: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez:
a)(x−3)(x+2), jeżeli reszta z dzielenia wielomianu w przez x−3 wynosi 7 a przez x+2 wynosi −2
kiedyś to umiałem

pomożecie ?
6 lip 18:31
Patryk: zamiast −2 jest −3 na koncu
6 lip 18:32
Eta:
W(x)= P(x)*(x−3)(x+2) + R(x) , reszta R(x) jest wielomianem stopnia co najwyżej pierwszego
zatem R(x)= ax+b
z treści zadania
W(3)=7 , W(−2)= −3
W(3)= P(3)*(3−3)*(3+2) + 3*a+b ⇒ 3a+b=7
i
W(−2)= Q(−2)*(−2+3)*(−2+2) + a*(−2)+b ⇒ −2a+b= −3
Rozwiąż układ równań : 3a+b =7
−2a+b = −3
i podaj resztę R(x)= ax+b =.....
6 lip 18:50
Patryk:
5a=10
a=2
b=1
R(x)=2x+1
dzieki
6 lip 19:10
Patryk: a to P(x)=Q(x) jesli chodzi o matematyczny zapis ?
6 lip 19:14
6 lip 20:47
Eta:
Masz znaleźć resztę z dzielenia W(x) przez V(x) = x2−1= (x−1)(x+1)
zatem pierwiastkami V(x) są x= 1 v x= −1
6 lip 21:39
Patryk: dzieki
7 lip 21:12
Patryk: Zauważyłem błysk pioruna , jego dzwięk usłyszałem 2 sekundy po błysku , czyli znaczy to ,że
piorun uderzył w odległości 2920 metrów od mnie ?
9 lip 21:21
Artur z miasta Neptuna:
Patryk −−− jaka jest prędkość światła? a jaka prędkość dźwięku ?
d −−− odległość
v
s − prędkość światła
v
d − prędkość dzwięku
t − czas dotarcia światła

(w sekundach)
v
s * t = v
d * (t+2) = d
podstaw i wylicz t ... a następnie d
9 lip 21:55
Patryk: chciałem to bardziej intuicyjne zrozumieć ,Vd=1460m/s
w ciągu dwóch sekund przebył 2920 m ,czy to się zgadza ?
10 lip 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
i tak i nie
tak −−− bo prędkość światła jest o wiele wiele wiele większa niż prędkość dźwięku ... więc t
będzie baaardzo małe (ułamek sekundy)
nie −−− bo mimo wszystko będzie ten ułamek sekundy, taki potrzebowało światło na przedostanie
się od miejsca uderzenia do miejsca obserwacji czyli nie będzie to dokładnie 2920m tylko
odrobinę więcej
po uwzględnieniu tego wychodzi:
2920,0142 m
z tego też względu −−− wystarczy że zrobileś tak jak zrobiłeś (wydawało mi się, że prędkość
dźwięku jest większa)
10 lip 12:52
Patryk: już rozumiem to t we wzorze,dzięki
10 lip 14:55
?: Gdyby jakąś maszyna mała sprawność równą 1 to znaczyło by to , ze energie którą pobiera w
całości przetwarza ,bez strat ?
11 lip 13:11
Patryk:
11 lip 13:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
11 lip 13:38
Patryk: mam
x√2+2√3<2x teraz powinienem zmienić znak nierówności czy nie ?
x√2−2x (?<?) −2√3
12 lip 15:25
Patryk: znaczy powinienem jak podziele wszystko przez √2−2 ? bo
√2−2 <0
12 lip 15:33
pigor: .... nie rozumiem cię , więc popatrz jak ja bym do tego podszedł,
ale oczywiście możesz po swojemu , a więc może
tak :
x√2+2√3<2x ⇔ 2
√3<x(2−
√2) /*(2+
√2)>0 ⇔ 2
√3(2+
√2)<x(4−2) ⇔
⇔ 2
√3(2+
√2)<2x /:2 ⇔
√3(2+
√2)<x ⇔
x > √3(2+√2 . ...
12 lip 16:26
Patryk: już zrozumiałem mój błąd
ale jest taka zasada jesli mnozymy lub dzielimy nierwónosc przez liczbe ujemna to musimy
zmienic zwrot nierwonosci ?
12 lip 16:31
Basia:
oczywiście: 1 < 2 ale −1 > −2
12 lip 16:40
Patryk: dzięki
12 lip 16:57
Leszek: Patryk Ty wtedy dobrze myślałeś jak podzielisz nierówność
x√2−2x < −2√3
przez √2−2 to zmieniasz znak nierówności bo √2−2 <0
więc żadnego błędu nie było
12 lip 17:43
Patryk: dopiero później to zrozumiałem
12 lip 20:40
Patryk: dane sa zbiory
A={1,3} B={3,5}
czy dopełnienie zbioru A to 5 ?
13 lip 14:06
Patryk: wykaz ,ze równica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczba podzielna przez 8
można tak ?
a=3 b=5
9−25=16
16 dzielni się na 8 ?
13 lip 14:10
pigor: hmm ... , dopełnienie zbioru A (do czego

) jeśli do sumy zbiorów AUB=(1,3,5} , to jest
nie 5 tylko zbiór {5} ,
natomiast dopełnienie do zbioru liczb R, czyli A'= R \ {1,3} ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a jeśli 2n−1, 2n+1 , gdzie n=1,2,3,... − dwie kolejne liczby nieparzyste , to np.
(2n+1)2−(2n+1)2= (2n+1−2n−1)(2n+1+2n−1)= 2*4n=
8n c.n.w. . ...
13 lip 14:54
Eta:
Niestety, ale tak nie można

2n−1 , 2n+1 −−− dwie kolejne liczby nieparzyste , n€ N
Mamy wykazać,że (2n−1)
2 − (2n+1)
2=
8*k , dla k€C
ze wzoru a
2−b
2=(a−b)(a+b) dla a= 2n−1 i b= 2n+1
zatem L= (2n−1+2n+1)(2n−1−2n−1)= 4n*(−2) = −8n =
8*k . k€ C
co kończy dowód
13 lip 14:59
Eta:
Wrrr
13 lip 14:59
pigor: ... kurcze mały lapsus, miało być tak :
(2n+1)
2−(2n
−1)
2= (2n+1−2n+1)(2n+1+2n−1)= 2*4n=
8n ...
13 lip 15:01
Eta:
pigor 
troszkę pokręciłeś
13 lip 15:01
Eta:
13 lip 15:02
Patryk: dzięki chyba rozumiem
13 lip 16:54
Patryk: wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste m takie,że
5m−2 ∊ (−∞;2>
jak ?
13 lip 17:26
Basia:
5m−2∊ (−∞;2> ⇔ 5m−2 ≤ 2
rozwiązać i koniec
13 lip 17:27
Patryk: dzieki .
13 lip 17:35
Patryk: dane sa zbiory A=(1:5) B=<4;7>
wyznacz zbiór (A∪B)'
nie wiem do czego ma być do dopełnienie ?
13 lip 18:47
Patryk: do sumy ,co nie ?
13 lip 18:48
Eta:

1/ AUB= (1, 7> to (AUB)
' =
(−∞, 1> U ( 7,∞)
lub
2/
To pierwsze prawo de Morgana dla zbiorów
(AUB)
'⇔ A
' ∩ B
'
to: (AUB)
'= A
'∩ B
'=
( −∞ 1> U (7,∞)
13 lip 20:23
pigor: no, nie

masz ten cholerny internet, wikipedię i inne bzdety, zamiast kupić sobie podręcznik
do I−szej klasy szkoły średniej − dobry jak ma skorowidz np. polsko−angielski − jak np.
"Matematyka się liczy" ; znajdź w skorowidzu hasło "dopełnienie zbioru" i poczytaj na ten
temat (przede wszystkim definicję), bo twierdzę, że internet nie nauczy cię matematyki i
tyle , a co do zadania :
AUB=(1;7> ⇒ (AUB)'=
(−∞;1>U(7;+∞) , czyli (AUB)'=R\(AUB)'= R\(1;7> . ...
13 lip 20:36
Basia:
[P@pigor]] bez nerwów, tylko spokój może nas uratować !
A czy "pigor" to pitagoras ?
14 lip 11:47
patryk:
14 lip 14:04
patryk: witam mam pytanie ile to jest od 740 odjac 3/5
14 lip 14:04
patryk: zna ktos odpowiedz
14 lip 14:10
qwerk: 739 i 2/5
14 lip 14:14
Patryk: patryk ← to nie ja
dzieki
14 lip 15:38
Patryk: jak zamienić 2100 m/min na km/h ?
15 lip 17:58
Patryk: dobra juz mam i wiem
15 lip 18:00
Patryk:

| | x3+1 | |
udowodnij ,ze funkcja f(x)= |
| jest rosnoca w przedziale (−∞;0) |
| | x2 | |
x
4−2x=0
x=0 x=
3√2
jak widzimy pochodna przyjmuje wartości większe od 0 dla danego przedziału
jest ok ?
15 lip 19:29
Patryk: ?
16 lip 14:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
mały szczególik −−− na szkicu '0' ma być puste (wyjęte z dziedziny − patrz dziedzina funkcji)
poza tym −−− dobrze
16 lip 14:22
Patryk: Jak znaleźć sumę kwadratów pierwiastków rowniania kwadratowego zez obliczania jego pierwiastków
?
wiem ,ze x12+x22 ale nie umiem tego przekształcić aby zastosować wzory vieta
19 lip 14:16
Patryk: dobra już wiem
19 lip 14:31
Patryk: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x2+mx+9=0
ma dwa rozwiązania mniejsze od −1
wiem na pewno
Δ>0
ale nie rozumiem ,,dwa rozwiązania mniejsze od −1''
podpowiecie coś ?
19 lip 15:54
pigor: ... , 2 rozwiązania mniejsze od 1 tzn, parabola przecina oś 0X
po lewej stronie punktu x=1 na tej osi , a więc niech
f(x)=x2+mx+9 i
f(x)=0 ,
to warunki zadania spełnia (opisuje) układ (koniunkcja) nierówności :
Δ>0 i xw<1 i f(1)>0 ⇔ m
2−4*9>0 i −
m2<1 i 1+m+9>0 ⇔
⇔ |m|>6 i −m<2 i m+10>0 ⇔ (m<−6 lub m>6) i m>2 i m>−10 ⇔
⇔
−10<m<−6 lub
m>6 ⇔
m∊(−10;−6)U(6;+∞) . ...
19 lip 17:04
Mila: Pigor od (−1).
19 lip 17:09
pigor: ... o kurcze ma być ... <−1, a ja napisałem wszędzie ... <1 ,
więc poprawiam powinno być tak :
Δ>0 i xw<−1 i f(−1)>0 ⇔ m
2−4*9>0 i −
m2<−1 i 1−m+9>0 ⇔
⇔ |m|>6 i −m<−2 i −m+10>0 ⇔ (m<−6 lub m>6) i m>2 i m<10 ⇔
⇔
6<m<10 ⇔
m∊(6;10) . ...
19 lip 17:12
Patryk: fajnie ale tylko nie rozumiem tego warunku
f(−1)>0
19 lip 18:52
Eta:

Δ>0 i x
w < −1 i
f(−1) >0
19 lip 19:07
Patryk: o dzięki chyba rozumiem ,dzięki wam
19 lip 19:16
pigor: ... warunek ten tu zapewnia, że przy a=1 >0 , oba pierwiastki leżą po lewej stronie prostej
x=−1 , bo gdybyś go nie dał, to mogłoby się zdarzyć , że wierzchołek byłby po lewej stronie
x=−1, ale x
1 po prawej , czyli x
1>−1 ( narysuj sobie taki przypadek ...
19 lip 19:17
Krzychu: Funkcja dla x=−1 jest już nad osią OX, czyli, że jest już za miejscami zerowymi. Narysuj sobie
szkic i wczuj się w to
19 lip 19:24
Patryk: aha
19 lip 19:25
Patryk: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x2+mx+9=0
ma dwa rozwiązania wieksze od 2
Δ>0
Xw>2
f(2)>0
?
19 lip 19:35
Krzychu: Pytanie do matematyków: dwa rozwiązania koniecznie oznacza, że są to dwa różne
rozwiązania co daje nam Δ>0 ?
19 lip 19:40
picia: nie.
dwa rozwiazania Δ≥0
dwa rozne rozwiazania Δ>0
19 lip 19:45
pigor: ... powiem tak :
dla mnie 2 rozwiązania to 2 różne lub 2 jednakowe, czyli Δ≥0 , ale są tacy, którzy uważają ,
że 2 rozwiązania to 2 różne (ja z nimi sie nie zgadzam) , czyli Δ>0 i ja tu powyżej
dostosowałem się do frakcji tych ...

drugich (niech im będzie

).
19 lip 19:47
Krzychu: Pigor:
Zadanie: ile rozwiązań ma równanie x99=1
odp: ma 99 jednakowych rozwiązań.
Trochę dziwnie by było.
A pierwiastków ile ma równanie x99=1 ? Tak oficjalnie.
99 pierwiastków, czy 1 ?
19 lip 20:03
Basia:
jeden w ℛ
99 w ℤ (zespolonych)
ale to nie jest dobry przykład
ile pierwiastków rzeczywistych ma wielomian W(x) = x2 − 2x + 1 ?
otóż jeden podwójny, nie dwa
19 lip 20:07
Basia:
to jest w gruncie rzeczy dyskusja bez sensu, ale taką nomenklaturę przyjęto w szkolnych
podręcznikach, więc się zastosowałam
19 lip 20:08
pigor: ... , jeśli ktoś mówi, że gdy Δ=0 , to ma 1 pierwiastek, wg. mnie mówi bzdety , bowiem jest
to jeden pierwiastek podwójny (inaczej − dwa jednakowe − parabola "przykleja się"
wierzchołkiem do osi OX − funkcja y=a(x−p)
2 nie zmienia znaku przechodząc przez p) ,
natomiast funkcja y=x
99 jest stopnia nieparzystego i wykres zachowuje się analogicznie do
prostej y=ax+b , y=a(x−r)
3 itp. funkcji (funkcje tego typu zmieniają znak "przechodząc"
przez swoje miejsce zerowe) . dlatego mówię, bez wahania. że równanie twojego typu ma jeden
pierwiastek x=1...
19 lip 20:29
Patryk: wiecie jak rozlozyc to na czynniki a4+b4 ?
21 lip 19:23
Basia: wiemy
21 lip 19:38
Basia:
a4+b4 = (a2+b2)2 − 2a2b2 =
(a2+b2)2 − (√2ab)2 =.................
skończysz sobie ?
21 lip 19:41
Patryk: no postaram się zrobić to samodzielnie dzięki
21 lip 19:43
Patryk: dla jakich wartości parametru m równie x2−(2m−1)x+m2−4=0 ma dwa pierwiastki rzeczywiste
mniejsze od 4 ?
Δ>0
Xw<4
f(4)>0
dobre zalozenia ?
23 lip 20:41