Proszę o spr. zadanka z rodziną zbiorów oraz o pomoc w skończeniu.
zuza: Rozważmy zbiór X={a,b,c,d,e} oraz rodzinę I={{a,c},{b,e}}. Uzasadnij, że podana rodzina nie
jest ciałem zbiorów. Uzupełnij ją tak, aby rozszerzenie tworzyło ciało zbiorów.
Rozważmy zbiór X={a,b,c,d,e} oraz rodzinę I={{a,c},{b,e}}.
Zauważmy, że X−{a}={b,c,d,e} ∉I . Także X−{b}={a,c,d,e}∉I .
Również X−{c}={a,b,d,e}∉I . Ponadto X−{d}={a,b,c,e} ∉I.
To samo z X−{e}= {a,b,c,d} ∉I . Każde z tych spostrzeżeń wystarcza, aby orzec, że I nie jest
ciałem zbiorów.
Warunek sumy również nie jest spełniony, bowiem {a}⋃ {b}= {a,b} ∉I . Również {b}⋃{c}={b,c}∉I.
1 maj 07:35
Jacek Karaśkiewicz:
Oczywiście I ma być ciałem zbiorów na X.
Niestety, Twoje przykłady nie dowodzą tego, że I nie jest ciałem.
Starałaś się pokazać, że dla pewnego podzbioru X, jego dopełnienie musi należeć do I, co jest
nieprawdą.
Otóż dla pewnego elementu I (będącego podzbiorem X), jego dopełnienie musi należeć do I.
Podobnie suma dwóch elementów z I (będącymi oczywiście pewnymi podzbiorami X − ale nie
jakimikolwiek) musi należeć do I, a nie suma dwóch dowolnych podzbiorów X.
Ale oczywiście I nie jest ciałem zbiorów na X. Nie spełnia np. warunku ∅ ∊ I.
Oczywiście nie spełnia też innych warunków.
Aby I było ciałem, należy dodać do niego następujące elementy.
1. ∅
2. ∅' = X = {a, b, c, d, e}
3. {a, c} ⋃ {b, e} = {a, b, c, e}
4. {a, c}' = {b, d, e}
5. {b, e}' = {a, c, d}
6. {a, b, c, e}' = {d}
Czyli, żeby I było ciałem na X musi być:
I = {∅, {d}, {a, c}, {b, e}, {a, c, d}, {b, d, e}, {a, b, c, e}, {a, b, c, d, e}}
Chyba się nie pomyliłem.
PS. Jesteś na studiach, czy masz rozszerzoną matematykę w liceum?
1 maj 12:11
Michał Szczotka: Reklama lubi logike
1 maj 12:21
Klara: Logika ..... też lubi reklamę
1 maj 12:22
Michał Szczotka: logiczne
1 maj 12:24
zuza: dziękuję za pomoc

ps. studia
3 maj 11:05