5 lip 17:23
dobradobra: log8 ( 3+ log5 0,2 )
ponieważ 3=log5 125 to otrzymuję
log8 ( log5 125 + log5 0,2 ) ponieważ log5 (125x0,2)=log5 25=2 to otrzymuję
log8 2= 8√2=218 a to jest wynik nieprawidłowy... co robię nieprawidłowo?
5 lip 17:46
pigor: ... na końcu robisz źle, bo ze wzoru na zamianę podstawy logarytmu
masz np. tak :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log82= |
| = |
| = |
| = 13 |
| | log28 | | log223 | | 3log22 | |
lub z definicji logarytmu tak :
niech
log82=x ⇒ 8
x=2 ⇔ 2
3x=2
1 ⇔ 3x=1 ⇔
x=13 . ....
5 lip 18:04
pigor: .... oczywiście tam powinno być
23x =2
1, a nie 2
3x=1 . ...
5 lip 18:05
dobradobra: naturalnie, dzięki zbawco, teraz wszystko rozwiązuję w pamięci...i śmieję się do rozpuku z
takiej wpadki. genialna strona.
5 lip 18:44