równanie
blantant: Ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie" (x2 − 1)3 − 3(x2 − 1)2 +1 = 0?
5 lip 17:04
Mila: 6.
Zobacz wolfram.
5 lip 18:32
b.: podstaw t=x2−1
5 lip 19:11
Basia: jeżeli to szkoła to to niewiele da, bo równanie
t3 − 3t2 + 1 = 0
nie ma pierwiastków wymiernych
(jeżeli to szkoła, to chyba coś źle przepisałeś)
no a jeżeli studia to oczywiście to podstawienie i wzory (metody) Cardano
5 lip 23:00
pigor: ... wydaje mi się, że może tak :
tu dziedzina równania D=R i jeśli f(x)=(x
2−1)
3−3(x
2−1)
2+1 − wielomian
6−tego stopnia, to pochodna
f '(x)=3(x
2−1)
2*2x−6(x
2−1)*2x i f '(x)=0 ⇔ x(x
2−1)
2−2(x
2−1)x=0 ⇔
⇔ x(x
2−1) (x
2−1−2)=0 x(x−1)(x+1)(x−
√3)(x+
√3)=0 ⇔ [n[x∊{0.−1,1,−
√3,
√3}]
i ponadto
f '(x)>0 ⇔ x(x−1)(x+1)(x−
√3)(x+
√3)>0 ⇔ x∊(−
√3;−1) ∨ x∊(0;1) ∨ x∊(
√3;+
∞),
zaś
f '(x)<0 ⇔ x(x−1)(x+1)(x−
√3)(x+
√3)<0 ⇔ x∊(−
∞;−
√3) ∨ x∊(−1;0) ∨ (1;
√3) , zatem
f jest monotoniczna w tych przedziałach , a jej wykres przecina oś Ox w
5−ciu punkach , czyli dane równanie ma
5 pierwiastków rzeczywistych . ...
5 lip 23:33
Basia:
można, ale końcowy wniosek jest błędny
te 5 miejsc zerowych pochodnej to 5 punktów ekstemalnych, a nie miejsc zerowych f(x)
przy tym sposobie trzeba jeszcze policzyć wartości tych ekstremów i dopiero z tego i
przybliżonego szkicu wykresu wyjdzie liczba miejsc zerowych
np.
f(−√3) = 23 − 3*22+1 = 8 − 12+1 = −3
czyli w przedziale (−∞; −√3) musi być jedno m.zerowe
f(−1) = 1
czyli w przedziale (−√3;−1) musi być drugie m.zerowe
itd.
powinno wyjść sześć (wolfram), ale trzeba sprawdzać, bo przecież od jednego do drugiego
ekstremum nie musimy przechodzić przez zero (tu akurat tak jest, ale ogólnie nie musi)
milcząco korzystamy z tw.o funkcji ciągłej na <a;b> i wartościach pośrednich
6 lip 00:19
Basia: ale sam pomysł świetny; gratuluję
pigor
6 lip 00:25
pigor: ...zauważyłem ten mój niefortunny wniosek, ale mnie uprzedziłaś
6 lip 00:30
Mila: A wszystko dlatego, że nie czytasz co piszę.(Czasem się mylę).
6 lip 15:02