matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty
ft:
y=xarctgx DxeR asymptot pionowych brak asymptoty ukośne:
xarctgx
lim x−>+
∞
=π/2
x
xarctgx
lim x−>−
∞
=−π/2
x
lim x−>+
∞
xarctgx−π/2x lim x−>−
∞
xarctgx+π/2x jak to dokończyć?
5 lip 14:14
Basia:
lim x−>+
∞
xarctgx−
π
2
x = lim x−>+
∞
x*(arctgx −
π
2
) =
arctgx −
π
2
lim x−>+
∞
= (reguła de l'Hospitala)
1
x
1
1+x
2
lim x−>+
∞
=
1
−
x
2
x
2
1
lim x−>+
∞
−
= lim x−>+
∞
−
= −1
1+x
2
1
+1
x
2
drugie analogiczie
5 lip 14:25