wogóle niewiem jak sie do tego zabrać ,prosze o rozwiązanie i wyjaśnienie
helper: Uprość wyrażenie:
| 4x+|x| | | x−4|x| | |
| + |
| |
| 3x−|x| | | 5x+|x| | |
5 lip 13:08
Basia:
rozważ oddzielnie
1.
dla x≥0 wtedy |x| = x
2.
dla x<0 wtedy |x| = −x
5 lip 13:11
Basia:
P.S. pamiętaj o założeniach
5 lip 13:12
Bartek : Najpierw rozpisz to na dwa osobne wyrażenia (Basia dobrze mówi):
1)
x≥0 to |x|=x czyli
| 4x+x | | x −4x | |
| + |
| i upraszczasz |
| 3x−x | | 5x+x | |
2) x<0 to |x|=−x czyli
| 4x +(−x) | | x−4(−x) | |
| + |
| i upraszczasz... |
| 3x−(−x) | | 5x +(−x) | |
Dobrze Basiu mówię?
5 lip 13:17
Obserwator: 1. x2+5x2
2. analogicznie
5 lip 13:38
Basia: Bartek dobrze mówisz
Obserwator skąd kwadraty ?
1.
| 5x | | 3x | | 5 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = 3 |
| 2x | | 6x | | 2 | | 2 | |
2. analogicznie
5 lip 14:00
helper: no właśnie to chyba tak ma nie być bo na początku też tak zacząłem robić ale wogóle mi wyszło
inaczej niż wynik , bo to zadanie jest z książki i wg książki wynik tego działania to :
2 gdzie x jest różny od zera , czy mógłby ktoś zrobić tak żeby wyszedł ten wynik ( bo to
narazie jest najprostszy podpunkt z zadania i jak by ktos wiedział i wytłumaczył jak to zrobić
to bym był wdzięczny)
6 lip 08:57
Aga1.: 1.
| 5x | | 3x | | 5 | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| =2,gdy x>0 |
| 2x | | 6x | | 2 | | 2 | |
2.
| 3x | | 5x | | 3 | | 5 | | 8 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| =2, gdy x<0 |
| 4x | | 4x | | 4 | | 4 | | 4 | |
6 lip 10:30
helper: a faktycznie wychodzi wielkie dzięki
6 lip 10:38