zbadaj granice
nxx: zbadaj granice:
korzystając z definicji HEINEGO zbadac istnienie granicy:
| | Sin | |
lim n→∞ 2 ( |
| ) // dwa do potęgi sinus przez x |
| | x | |
będe wdzieczna za pomoc

:c
4 lip 22:37
Basia:
1. sinus czego ?
2. albo n, albo x
4 lip 23:08
nxx: n, przepraszam za pomyłke.
4 lip 23:17
nxx: aha i jeszcze jedno mi umkło
n→0+
4 lip 23:18
Basia:
napisz to jeszcze raz porządnie;
n nie może dążyć do 0+; x może
jest to zapewne
limx→0+ 2sin(czego?)/x
to ma być sinx, sin(2x); sin(−58x) czy jeszcze coś innego ?
4 lip 23:23
Basia:
albo (co bardziej prawdopodobne)
limx→+∞ 2sin(czego?)/x
4 lip 23:24
nxx: limx→0+ 2Sin(1/x)
4 lip 23:26
Basia:
ponieważ masz wykorzystać definicję Heinego musisz wybrać sobie dwa różne ciągi spełniające
warunki zadania i zobaczyć co się będzie działo
| | 1 | | 1 | |
an = |
| ⇒ |
| = nπ ⇒ mamy ciąg 2sin(nπ) = 20 = 1 → 1 |
| | nπ | | an | |
| | 1 | | 1 | |
bn = |
| ⇒ |
| = (2n+1)π/2 ⇒ mamy ciąg 2sin((2n+1)π/2) = 21 = 2 → 2 |
| | (2n+1)π/2 | | bn | |
czyli dla dwóch różnych ciągów a
n, b
n →0
+
dostajemy różne wyniki ⇒ lim
x→0+2
sin(1/x) nie istnieje
4 lip 23:37
nxx: dziękuje bardzo za pomoc
4 lip 23:53
Basia: miało być:
| | 1 | | 1 | |
bn = |
| wtedy sin |
| = 1 |
| | (4n+1)π/2 | | bn | |
| | (2n+1)π | |
sin |
| raz równa się 1, a raz −1 |
| | 2 | |
to też dobry przykład bo wtedy mamy
f(b
n) = 2,
12, 2,
12,.....
czyli został znaleziony podciąg rozbieżny i to właściwie wystarczy
5 lip 00:31