Oblicz obwód prostokąta która przekątna ma długość 12 i jest nachylona do dłuższ
Magdalena Sz: Oblicz obwód prostokąta która przekątna ma długość 12 i jest nachylona do dłuższego boku pod
katem 30℃
4 lip 21:08
krystek:

| b | |
| =sin30 wylicz i już masz Obw.=2a+2b |
| 12 | |
4 lip 21:12
krystek: A nie jest to czas na WAKACJE?
4 lip 21:13
Artur z miasta Neptuna:
4 lip 21:13
Magdalena Sz: no czasami sie zdrza tak ze trzeba poprawic co nie co

dzieki
4 lip 21:24
Saizou :

albo z zależności
a=6
b=6
√3
zatem Ob=12+12
√3
4 lip 21:37
pigor: ... lub, z własności (gimnazjum) trójkąta (ekierki) o kątach 30
o,60
o,90
o
masz a=
12 *12= 6 i a=6
√3 , więc
ObΔ=12+6+6
√3=18+6
√3=
6(3+√3) .
4 lip 21:39
Eta:
4 lip 21:39
krystek: @Saizou i musze Tobie powiedzieć ,że nie należę do zwolenników tej metody ( pamięć
zawodna)
Uzupełnić do Δ równobocznego TAK! I wtedy widziec zależności
4 lip 21:40