Wyznaczyc pole obszaru ograniczonego krzywymi
Karolina: Pole obszaru ograniczane krzywymi, potrafię obliczyć całkę ale nigdy nie wiem którą funkcję
odjąć od której..
Pomoże ktoś?
y= −x2 + 2x + 1
y= x2 −3
4 lip 20:56
Asyy: Rysujesz sobie te parabolki i wtedy od tej "górnej" odejmujesz tą, co jest poniżej. Czyli w tym
przypadku y = −x2 + 2x + 1 jest nad y = x2 − 3.
4 lip 21:34
Basia:
P = |∫....|
i wtedy wszystko jedno, którą od której odejmiesz
4 lip 23:14
Mila: Basiu, spójrz na objętość u Treffy. Nie dokończyłam. Całkę mam policzoną, ale objętość nie.
4 lip 23:41
Karolina:

Czyli wychodzi mi coś takiego i patrzę która ogranicza od góry !
Dziękuję za pomoc!

Toż to takie łatwe było
5 lip 16:19