matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
misiek:
Zadanka dla "CHĘTNYCH" z góry dzięki
dx
a)
∞
∫
e
xln
2
x
dx
b)
0
∫
−
∞
(2x−1)
2
4 lip 20:24
Trivial:
a) Podstawienie u = lnx.
1
J = −
|
e
∞
= 1.
lnx
b) Podstawienie u = 2x−1
1
1
1
J = −
*
|
−∞
0
=
.
2
2x−1
2
4 lip 20:43