Granica pochodnej funkcji
Wojtek: Witam, chciałbym aby ktoś policzył mi granice pochodnej funkcji :
| | log(x2+1) | |
lim x−>0= |
|
|
| | sin4x | |
Niestety nie było mnie na zajęciach i nie wiem jak się za to zabrać
4 lip 20:15
konrad: hm ,no to skoro ma to być granica pochodnej no to wypadałoby tą pochodną najpierw policzyć
4 lip 20:19
Wojtek: Właśnie nie wiem jak się zabrać za te pochodne, coś takiego policzyłem:
log(x
2+1)=log10(x
2+1)
y=x
2+1 => y'=2x
| | 1 | | 2y | |
f'(x)=log10y *y'= |
| *2y= |
|
|
| | x2+1ln10 | | x2+ln10 | |
Dobrze policzyłem licznik?
4 lip 20:36
4 lip 20:43
Wojtek: Czyli będzie :
| | 2x | |
limx−>0= |
| /4cos4x
|
| | (x2+1)ln10 | |
?
4 lip 20:56
4 lip 22:36
konrad: chyba, że chodzi tutaj nie tyle co o policzenie granicy pochodnej funkcji tylko o policzenie
granicy tej funkcji ale z wykorzystaniem reguły de l'Hospitala, czyli w tym przypadku takie
| | f | | f' | |
coś był by prawidłiwe, bo zgodnie z tą regułą limx−>a |
| =limx−>a |
| |
| | g | | g' | |
4 lip 22:39