matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
gość:
jak obliczyć pochodną lny
2
4 lip 20:11
pigor:
... rozumiem, że np. y=f(x) , to widzę to np tak :
1
2yy'
yy'
(lny
2
)' =
* 2y* y' =
=
i y≠0 i y≠1. ...
lny
2
2ln|y|
ln|y|
4 lip 20:31