Wklęsłość, wypukłość
Marek: Witam, chciałbym aby ktoś obliczył zadanie pod względem wypukłości i wklęsłości
f(x)=x*lnx+2x3+x2+1
Policzyłem f' i f'' lecz nie wiem czy dobrze
4 lip 19:43
Artur z miasta Neptuna:
to podaj jakie Ci wyszly te pochodne to sprawdzimy
4 lip 19:52
Marek: f'(x)=lnx +1 −6x
2 +2x
4 lip 19:54
Basia:
jeżeli to jest x*ln(x) + 2x
3 + x
2 + 1 to:
przede wszystkim dziedzina
x > 0 ⇒ D=R
+
f'(x) = lnx + x*
1x + 6x
2 + 2x = lnx + 6x
2 +2x + 1
| | 12x2+2x+1 | |
f"(x) = 1x + 12x + 2 = |
| |
| | x | |
f"(x) = 0 ⇔ 12x
2+2x+1 = 0
zauważ, że mianownik = x>0 (bo taka jest dziedzina) czyli znak drugiej pochodnej zależy tylko
od licznika
czyli Δ, pierwiastki (jeżeli są), szkic paraboli i nawet rozpisywać nie ma czego
4 lip 19:55
Marek: Ah ok dzięki wielkie, już dalej sobie poradzę
4 lip 20:00
Basia:
Δ wyjdzie ujemna ⇒ licznik stale dodatni i mianownik stale dodatni ⇒ f"(x) stale dodatnia ⇒
jaki wniosek ?
4 lip 20:01
Marek: Że jest tylko wypukła ?
4 lip 20:07
Basia: oczywiście
4 lip 20:09