Określić monotoniczność + ekstrema funkcji
Mariusz:
4 lip 19:39
Basia:
no to zacznij od dziedziny i policz pochodną
podaj wyniki
4 lip 19:43
Marek: Df: x/=−1
| | (x2)'(x+1)+x2(x+1)' | | 2x2+2x +x2 | | 3x2+2x | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | (x+1)2 | | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
| | x(3x+2) | |
|
| Taką pochodną otrzymałem |
| | (x+1)2 | |
4 lip 19:49
Artur z miasta Neptuna:
przyrównujesz pochodną do zera
piszesz że mianownik zawsze >0 (dla x∊Df)
i sprawdzasz kiedy licznik równy zeru (punkty podejrzane o bycie ekstremum)
robisz szkic wykresu pochodnej
obliczasz drugą pochodną i powtarzasz procedurę
4 lip 19:55
Artur z miasta Neptuna:
tfu .... drugiej liczyć nie musisz (ale możesz − jak chcesz)
4 lip 19:56
Mariusz: Dobra dzięki, tyle chciałem wiedzieć
4 lip 20:02