matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
hugo:
e
x
+ sinx
lim
e
x
−cosx
x−> + niesko
4 lip 19:20
Basia:
ponieważ x→+
∞
mam prawo przyjąć, że e
x
−sinx i e
x
− cosx są dodatnie −1 ≤ sinx ≤ 1 ⇒ e
x
−1 ≤ e
x
+sinx ≤ e
x
+1 −1 ≤ −cosx ≤ 1 ⇒ e
x
−1 ≤ e
x
−cosx ≤ e
x
+1 stąd mamy
e
x
−1
e
x
+sinx
e
x
+1
≤
≤
e
x
+1
e
x
−cosx
e
x
−1
i tw. o trzech ciągach
4 lip 19:42
hugo:
można z tw hospitala?
e
x
−1
e
x
=
= 1
e
x
+1
e
x
czyli granica równa 1?
4 lip 19:52
Artur z miasta Neptuna:
można ale nie trzeba:
e
x
−1
e
x
+ 1 − 2
2
=
= 1 −
−> 1
e
x
+1
e
x
+ 1
e
x
+1
4 lip 19:53