?
Patryk: jest ciąg an
an={3}{n2−15n+57}
wyznacz najwiekszy wyraz tego ciągu
4 lip 18:38
4 lip 18:38
Artur z miasta Neptuna:
Patryk
| 3 | |
| będzie największe wtedy gdy x będzie najmniejszy (możliwy) |
| x | |
analogicznie:
a
n największe wtedy gdy mianownik będzie najmniejszy ... czyli n
2−15n+57 ma być NAJMNIEJSZY
jak słusznie zauważyłeś − mianownik to wielomian stopnia drugiego, z ramionami skierowanymi ...
ku górze ... czyli wierzchołek tejże paraboli jest również najmniejszą wartością jaką
przyjmując może ten wielomian (jeżeli wierzchołek wyjdzie dla 'n' które nie będzie liczbą
Naturalną

to musisz sprawdzi dla której z dwóch najbliższych liczb (czyli np. wierzchołek
jest dla n=3.23, to sprawdzasz n=3 oraz n=4) wartość wielomianu jest mniejsza)
4 lip 19:16
Patryk: (n2−15n+57)'=0
2n−15=0
2n=15
n=7,5
sprawdzam dla n=7 i n=8
a7=1
a8=1
więc wybieram a7=a8=3
3/1=3
4 lip 19:29
Patryk: dzieki
4 lip 19:29
Artur z miasta Neptuna:
nie ma sprawy
4 lip 20:00