Całka
trefff: całka √1 + 1x2 dx
pierwiastek z jeden dodać jeden przez x do potęgi drugiej
4 lip 18:06
Trivial:
| | x2+1 | | √x2+1 | |
∫√1 + 1/x2dx = ∫√ |
| dx =x>0= ∫ |
| dx = J. |
| | x2 | | x | |
√x2+1 = u
x
2+1 = u
2
2xdx = 2udu / : 2x
2
| dx | | u | | u | |
| = |
| du = |
| du |
| x | | x2 | | u2−1 | |
| | u | | u2−1+1 | | du | |
J = ∫u* |
| du = ∫ |
| du = u + ∫ |
| = ... |
| | u2−1 | | u2−1 | | u2−1 | |
4 lip 18:41
trefff: dalej tez nie policze

nie rozumiem ostatniej linijki tzn licznika
u*u = u
2 − 1 + 1

?
mógłbyś jakoś jasniej to troszke rozpisac?
4 lip 19:05
Mila: | | √x2+1 | |
J=∫√1+1/x2= |
| dx dla x>0 mnoże licznik i mianownik przez (√x2+1) |
| | x | |
| | x2+1 | | x2 | | 1 | |
J=∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x√x2+1 | | x√x2+1 | | x√x2+1 | |
| | x | | 1 | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | √x2+1 | | x√x2+1 | |
| | x | | U'(x) | |
J1=∫ |
| dx=√x2+1 ze wzoru ∫ |
| =2√U(x)} |
| | √x2+1 | | √U(x) | |
| | 1 | | 1 | |
J2=∫ |
| dx teraz podstawienie |
| =t |
| | x√x2+1 | | x | |
nie wiem, czy trzeba dalej pisać?
4 lip 19:20
trefff: Nie,dzięki wielkie dalej już sobie poradze.
Generalnie to takie zadanie miałem
1.Policz objętośc bryły powstałej poprzez obrót wokół osi OX łuku krzywej
y=√xe−x
I z tym jakbyś mogła mi jeszcze pomóc to bardzo Cię proszę
2.Oblicz długość łuku krzywej y=ln x 1 ≤x≤4
4 lip 19:27
Mila:
cd. całka J
2
| | dt | |
=−∫ |
| =− ln|t+√t2+1|= |
| | √t2+1 | |
| | 1 | |
=−ln| |
| +√1/x2+1|= dla x>0 po przekształceniach |
| | x | |
=−(ln|1+
√x2+1|−lnx)=lnx−ln(1+
√x2+1)
teraz dodaj J
1+J
2 i rozważ przypadek x<0
4 lip 19:39
Mila: Pozostałe zadania pomogę, ale po 22.
4 lip 19:40
trefff: Ok
4 lip 19:45
Mila: objętość :
całka nieoznaczona:
V=π∫y2dx=π∫(√xe−x)2dx=π∫xe−2xdx
dokończ
Długość łuku:
y=f(x)=lnx
4 4
L=∫1 √1+f '(x)dx=∫1 √1+1/xdx=
licz i pytaj
4 lip 22:54
Krzysiek: długość łuku, to powinno być: (f'(x))
2
i wychodzi całka do policzenia która już jest policzona
4 lip 22:57
Mila: Dzięki Krzysiek, nic nie widzę w tym edytorze, niedokładnie sprawdziłam .
L=∫√1+1/x2dx
Krzysiek ustal granice całkowania przy objętości.
4 lip 23:04
Mila: Całkę dla objętości mam obliczoną, ale zostawiam to autorowi zadania.
4 lip 23:05
Krzysiek: granice całkowania dla bryły obrotowej to [0,∞]
y=√xe−x
więc dziedzina to: x≥0
e−x >0 więc y=0 ⇔x=0
4 lip 23:08
4 lip 23:21
Mila: Dziękuję za informację, aktualnie czytam Grytczuka.
4 lip 23:34
Basia:

nie wiem czy to zadanie jest poprawnie sformułowane
brak granic całkowania, a to funkcja nie przecina osi OX (OX jest jej asymptotą)
więc albo autor nie dopisał, albo chodzi o całkę niewłaściwą od 0 do +
∞
wykres tej funkcji wygląda mniej więcej tak jak na rysunku
4 lip 23:48