matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum lokalne funkcji
lidia:
wyznacz i oblicz wartość ekstremum lokalnego funkcji: f(x,y) = y
2
− xy + 12x
2
− 7 D=R
2
f'x=0 f'y=0 f'x= −y + 24x f'y= 2y − x x =0 y=0 punkt stacjonarny (0,0) Hesjan = 47 czyli jest ekstremum f
min
(0,0) = −7 Dobrze
4 lip 16:54