Oblicz pole figury ograniczonej liniami
kaŚka: y=x2−2x−3
y=x+1
4 lip 16:27
Basia:
najpierw znajdź punkty wspólne paraboli i prostej
czyli rozwiąż równanie
x2−2x−3 = x+1
podaj wyniki, potem podpowiem co dalej
4 lip 16:28
kaŚka: po prawo x=−1 , a po normalnie delte liczyć
4 lip 16:39
Basia:
nie; wszystko na lewą stronę
x2 − 2x − 3 − x − 1 = 0
x2 − 3x − 4 = 0
i teraz dopiero Δ
a tak nawiasem mówiąc (jeżeli to nie jest niedyskretne pytanie) to z jakiego kraju jesteś ?
4 lip 16:41
Mila: x2−3x−4=0
Δ=25
x1=.. lub x2=..
4 lip 16:45
Basia: Milu muszę przerwać. Pomożesz Kaśce dalej ?
4 lip 16:53
kaŚka: X1=−1
X2=4
4 lip 16:55
Mila: Pomagam.
Dobrze Kasiu.
4 lip 16:59
kaŚka: s=−1∫4(x2−2x−3)dx − −1∫4(x+1)=
4 lip 17:08
Mila:

Liczysz pole obszaru zakreskowanego jako całkę:
4 lip 17:24
Mila: Zobacz co Artur napisał u Kasi, popatrz na rysunek (trochę mi edytor popsuł, ale coś widać).
Popraw, bo źle napisałaś.
4 lip 17:28
kaŚka: ? nie wiem to na górze jest źle?
4 lip 17:28
kaŚka: czyli s=−1∫4(x2−2x−3) − −1∫4(x+1)=
4 lip 17:31
Mila: ∫−14(x+1−x2+2x+3)dx=∫−14(−x2+3x+4)dx=
Teraz dokończ
4 lip 17:33
4 lip 17:39
kaŚka: −∫x
2dx+3∫xdx+4∫dx=
4 lip 17:41
kaŚka: a jak do tego doszłaś
4 lip 17:44
Mila: dobrze:(tylko brak minusa)
Teraz policz
Pole=F(4)−F(−1)=...
4 lip 17:44
Mila: Artur tak napisał:
"wyznaczasz punkty przecięcia się tych funkcji (punkty wspólne)
robisz szkic tych funkcji (aby wiedzieć która jest 'nad' którą) i obliczasz
∫ (górna funkcja − dolna funkcja) dx
W twoim przykładzie górna funkcja to y=x+1
punkty przecięcia obliczyłaś, to −1, oraz 4 i to są granice całkowania.
4 lip 17:48
kaŚka: wyszło
4 lip 17:53
Mila: To pięknie.
4 lip 17:56
kaŚka: nawet następne sama zrobiłam
4 lip 18:05
kaŚka: y=x3,y=4x wynik mi wyszedł 8
4 lip 18:06
Mila: Zaraz policzę.
4 lip 18:12
Mila: Dobrze, są dwa obszary, pole każdego to 4, razem 8. ( od 0 do 2 i od −2 do 0)
Gdzie i co studiujesz?
4 lip 18:18
kaŚka: politechnika łodźka − inżynieria materiałowa
ps. możesz mi napisać jak to zrobić
x2−x≤y≤√2x też pole
4 lip 18:22
Mila: Punkty przecięcia krzywych:
x2−x=√2x
x2=x+√2x
x2=x+√2*√x x=0 lub x=2
możesz rozwiązać podstawieniem √x=t
Pole =∫02 (√2x−x2+x)dx= 2(?) Jeszcze raz policzę.
4 lip 23:23
Mila: Kasia?
4 lip 23:57
sdasdas: ∊≤πdasdasdassccx
31 sty 22:02