.
Dedi: jak zbadać najwiekszą wartość ciągu arytmetycznego xn =161−n i yn=40+n
skoro x 1 * y1=6400
chodzi mi o to aby dla (xn * yn ) była najwyższa wartość
4 lip 15:39
Dedi: chyba trzeba to opisać na funkcji
4 lip 15:45
Dedi: ale jakby ktoś wpadł na jakiś pomysł z tymi ciągami to było by fajnie
4 lip 15:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
wymnażasz xn * yn i otrzymujesz wielomian drugiego stopnia (od 'n')
wyznaczasz WIERZCHOŁEK wielomianu
masz odpowiedź na pytanie −−− dla jakiego 'n' iloczyn będzie największy oraz jaką przyjmuje
wartość ...koniec zadania
4 lip 16:02
Basia:
zdaje mi (bo nie liczyłam) się, że w tym wypadku p∉N
czyli jeszcze coś trzeba dopowiedzieć
4 lip 16:26
Mila: Dedi, jeśli x1*y1=6400, to coś we wzorze na xn lub yn trzeba zmienic.
4 lip 16:31
Dedi: faktycznie dla xn trzeba zmienić
4 lip 16:33
Mila: Dedi, podaj dokładnie treść zadania.
Zadanie jest łatwe.
4 lip 16:36