4 lip 13:53
4 lip 14:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
ponieważ jest w treści zadania napisane:
a jest wyrazem ciągu geometrycznego o NUMERZE p
czyli a
p
4 lip 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz podane a
1
a
n = a
1*q
n−1 = 1024 −−−− stąd wyliczasz n =
11
4 lip 14:47
Patryk: z twoim pierwszym postem się zgadzam.dzięki
ale w drugim dochodzę do
2n=1025
stąd n>10
a ze to ciag to dlatego przyjmujemy ze n=11 ?
4 lip 15:13
Patryk: juz wiem wychodzi równe 11 , dzięki
4 lip 15:14
Patryk: podstawiłem pod some zamiast pod an
4 lip 15:15