marcin: wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji
f(x,y)=x3−y3+3xy
wiem że trzeba liczyć pochodne po x i y ale jakieś dziwne wyniki mi wychodzą
4 lip 13:40
Patronus: to policzę pochodne:
fx = 3x2 + 3y
fxx = 6x
fy = −3y2 + 3x
fyy = −6y
fxy = 3
fyx = 3
4 lip 14:00
marcin: dobra a x i y ile wynoszą
4 lip 14:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
marcin −−−− masz własnie masz obliczyć

rozwiazując uklad:
f'
x = 0 ⋀ f'
y = 0
4 lip 14:48
Basia:
sam się dowiedz; Patronus odwalił 3/4 roboty
rozwiąż teraz układ równań fx=0 i fy = 0 czyli
3x2+3y = 0
−3y2+3x = 0
podaj wyniki to sprawdzę
4 lip 14:49
Basia: ⇒Artur
4 lip 14:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
| ⎧ | x2 + y = 0 | |
| ⎩ | −y2 + x = 0 |
|
| ⎧ | y(y+1)(y2−y+1) = 0 | |
| ⎩ | y2 = x |
|
czyli:
y=0 ⋀ x = 0 ⋁ y = −1 ⋀ x = 1
4 lip 14:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i Basiu znowu nakarmiłem
4 lip 14:52
Basia: jakoś mnie to nie dziwi; sama to nagminnie robię, chociaż wiem, że nie należy
4 lip 14:55
Basia:
P.S. najwyraźniej brak nam kwalifikacji pedagogicznych; czytaj: anielskiej cierpliwości
4 lip 14:56
marcin: |6 3|
A=|3 6|
w=27
jest ekstremum w punkciem (−1,1)
f'xx=6 >0 czyli min. lok.
fmin=1+1−3=−1 ?
4 lip 15:07
Basia:
najpierw hesjan trzeba policzyć
W(x,y) = 6x*(−6y) − 3*3 = −36xy − 9
W(0,0) = −36*0*0 − 9 = −9 < 0 ⇒ w p−cie (0,0) nie ma ekstremum
W(1;−1) = −36*1*(−1)−9 = 36−9 = 27 >0 ⇒ w p−cie (1;−1) jest ekstremum
f"xx(x;y) = 6x
f"xx(1;−1) = 6*1 = 6 > 0 czyli to jest minimum
4 lip 15:11
Basia:
dobrze policzyłeś tylko to A jakieś bez sensu
powinno być dla (1;−1)
W = |6 3|
|3 6|
poza tym zawsze musisz zbadać wszystkie punkty stacjonarne
4 lip 15:14
Marta : f(x,y)=3xy−y3−x3
10 sty 10:46