całka niewłaściwa
łoki: obliczyć całkę
∫ od ∞ do 0 x*e−x2
4 lip 10:06
Basia:
1. liczysz całkę nieoznaczoną ∫x*e−x2dx (podstawienie t = −x2)
2. liczysz całkę oznaczoną w granicach od a do 0
3. liczysz granicę z (2) przy a→ −∞
4 lip 10:28
4 lip 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
łoki −−− a co to jest?
| | 1 | | 1 | |
∫ xe−x2dx = // t=−x2 więc dt = −2x dx ... czyli − |
| dt = xdx // = ∫ et * (− |
| |
| | 2 | | 2 | |
dt) =
| | 1 | | 1 | |
= − |
| ∫ et dt = − |
| et |
| | 2 | | 2 | |
4 lip 13:08
łoki:
| | 1 | | 1 | |
(−1/2∫0 − |
| *e1/4)+ |
| coś takiego mi wyszło |
| | 2 | | 2 | |
4 lip 18:27
Basia:
co to znowu za cuda ?
| | 1 | | 1 | |
całka nieoznaczona wyszła J = − |
| et = − |
| e−x2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a∫0 = − |
| *[ e−a2 − e−02 ] = − |
| *[ e−a2 − 1 ] |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−∞∫0 = lima→−∞ − |
| *[ e−a2 − 1 ] = − |
| *[0−1] = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a→−
∞ ⇒ a
2→+
∞ ⇒ −a
2→−
∞ ⇒ e
−a2→0
4 lip 20:09