Prosta calka
Koper: ∫
1x(1−x)dx pewnie przez czesci ale tego nie widze i ni jak mi nie wychodzi, prosze o
pomoc
3 lip 22:27
Krzysiek: rozbijasz na ułamki proste:
prawą stronę do wspólnego mianownika i wyliczasz A,B
3 lip 22:31
Koper: aaa no tak... wymierna dzieki!
3 lip 22:48
pigor: .... co możesz tu zrobić nawet "w pamięci" bo sprawdź, że jest to ten najprostszy,
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1−x+x | | 1 | |
| = |
| + |
| , bo |
| + |
| = |
| = |
| , |
| 1−x | | x | | 1−x | | x | | 1−x | | x(1−x) | | 1−x | |
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= ∫( |
| + |
| )dx= |
| | x(1−x) | | x | | 1−x | |
| | dx | | dx | | Cx | |
= ∫ |
| +∫ |
| = ln|x|−ln|1−x|+ln|C|= ln| |
| |.... |
| | x | | 1−x | | 1−x | |
3 lip 22:56
Trivial: Trzeba dodać jeszcze założenie, C>0
4 lip 10:53
Trivial: A nie, jest moduł. W takim razie wystarczy C≠0.
4 lip 10:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x | |
pigor − przy takim zapisie nie otrzymasz pełnej rodziny funkcji (np. f(x) = ln | |
| | −1) |
| | 1−x | |
dlatego wydaje mi się, że lepiej poprzestać na standardowym +C na końcu
4 lip 11:09
pigor: ... tak , zgoda, macie rację , dziękuję i mam nadzieję , że wasze konstruktywne uwagi przydadzą
się nie tylko mnie . ...
4 lip 11:42
Trivial:
Otrzyma. ln|C| dla C≠0 może być dowolną liczbą rzeczywistą.
| | e−1x | | x | | x | |
ln| |
| | = ln| |
| | + ln|e−1| = ln| |
| | − 1. |
| | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
Tylko tutaj po prostu nie widzę sensu takiego kombinowania.
4 lip 12:19