Element nautralny
3c: jak to jest z elementem neutralnym? Musi być określony dokładną liczbą, np. 1, czy może to być
a?
Np.
| | a+b | |
w działaniu a♦ b= |
| czy elementem neutralnym jest a, czy nie ma elementu neutralnego? |
| | 2 | |
I czy jeśli dane działanie ma element neutralny jednostronny, to mówimy, że nie ma elementu
neutralnego ("zwykłego") i nie można wyznaczy elementu odwrotnego?
Basia:
1.
element neutralny musi być taki sam dla wszystkich elementów
można wymyślić działanie, które ma więcej niż jeden element neutralny jednostronny np.
x◯y = x
wtedy każda liczba z R jest elementem neutralnym prawostronnym
ale elementu neutralnego lewostronnego nie ma
czy można wymyślić działanie, które ma więcej niż jeden element neutralny obustronny nie jestem
pewna
2.
| | a+e | |
a♦e = a ⇔ |
| = a ⇔ a+e = 2a ⇔ e = a |
| | 2 | |
czyli nie ma elementu neutralnego prawostronnego bo dla każdego a to musiałaby być inna liczba,
a to jest sprzeczne z definicją
analogicznie nie ma elementu neutralnego lewostronnego
a więc tym bardziej nie ma elementu neutralnego obustronnego czyli po prostu elementu
neutralnego
3.
oby wyznaczyć element odwrotny musi istnieć element neutralny (obustronny)