Paramert m
Neko: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie 2x2+(3−2m)x−m+1=0 ma dwa różnie
pierwiastki x1,x2 takie że |x1−x2|=3
3 lip 19:55
Eta:
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
x1−x2= |
| − |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | a | |
Parametr "m" musi spełniać układ warunków:
1
o Δ>0
i
dokończ ....
3 lip 20:10
Neko: Wszytko wychodzi ładnie z tym że tą 1 cześć gdzie wychodzi mi 1 pierwiastek nie wiem jak
nierówność zapisać, reszte bym dokończył
3 lip 20:13
Eta:
Δ= (2m−1)
2 ,
1
o Δ >0 ⇔ m€ R\ {
12}
√Δ= |2m−1|
|2m−1|= 6 ⇒ .... teraz dokończ
3 lip 20:21
Neko: m>0
2m−1=6
2m=7
m=72
m<0
−2m+1=6
−2m=5
m=u−{5}{2}
dziękuje za pomoc!
3 lip 20:40
Neko: m=−72*
3 lip 20:41
Neko: m=−
52**
3 lip 20:41
Aga1.: Neko,
najszybciej to tak:
2m−1=6 lub 2m−1=−6
| | 1 | |
A w Twoim sposobie trzeba zmienić przedziały, zamiast m>0 powinno być 2m−1≥0, czyli m≥ |
| , |
| | 2 | |
4 lip 08:47