Spróbuj opisać własności działania
3c: a□ b= a+2b, A=R
Rozumiem, że mam sprawdzić, czy jest wykonalne w R, przemienne, łączne, czy ma element
neutralny i odwrotny.
Wykonalne jest, przemienne chyba nie?
bo b□a=b+2a ?
W książce jest napisane, że aby znaleźć element neutralny trzeba poszukać takiego elementu e∊
R, żeby a□e=e□a=a
No i tutaj mam problem. No bo a□e=a+2e=a czyli e=0, no ale skoro to nie jest działanie
przemienne, to w e□a wyjdzie coś innego
e□a=e+2a=a i wtedy e=−a ?
Proszę o pomoc, bo sama chyba do tego nie dojdę...
3 lip 19:50
Basia:
wykonalne tak
przemienne oczywiście nie
1□2 = 1+2*2 = 5
2□1 = 1+2*1 = 4
1□2 ≠ 2□1
a jeden kontrprzykład wystarczy
łączne nie
policz np. (1□2)□3 i 1□(2□3)
badamy istnienie elementu neutralnego
a□ep = a ⇔ a+2e= a ⇔ 2ep = 0 ⇔ ep=0
czyli istnieje ep = 0
el□a = a ⇔ el+2a = a ⇔ el = −a
czyli element neutralny lewostronny nie istnieje (bo −a nie jest stałą; dla a=1 to byłoby −1,
dla a=2 byłoby −2 itd, a to jest sprzeczne z definicją el.neutralnego)
czyli element neutralny nie istnieje
no to nie da się również wyznaczyć elementu odwrotnego
3 lip 22:57