ciąg geom i arytm
niku: W ciągu geometrycznym malejącym (an) dane są: a1 = 1tgx i a2 = 1.
Dla jakich x ∊ (0; π) liczby a2, a4 + 29, a6 tworzą w podanej kolejności ciąg
arytmetyczny?
3 lip 19:20
Basia:
skoro ciąg jest malejący to:
a
1>0 i q∊(0,1)
lub
a
1<0 i q>1
czyli:
| 1 | |
| >0 i tgx>0 i tgx<1 ⇔ tgx>0 i tgx<1 |
| tgx | |
lub
| 1 | |
| <0 i tgx >1 sprzeczność |
| tgx | |
czyli masz
(1) tgx>0
(2) tgx<1
b
1 = a
2 = 1
b
2 = a
4+
29 = a
2*q
2+
29 = 1*(tgx)
2+
29 = tg
2x+
29
b
3 = a
6 = a
2*q
4 = tg
4x
no i masz warunek
(3)
2(tg
2x+
29) = 1+tg
4x
spróbuj dokończyć
3 lip 23:05