pomoc
bocik: | | | | | | | |
Cześć, pomoże mi ktoś udowodnić wzór | + | = | ? |
| | | | |
3 lip 19:01
Krzysiek: rozpisz lewą stronę i doprowadzić do wspólnego mianownika : (n−k)! (k+1)!
3 lip 19:23
bocik: robie to tak
| n! | | n! | | n!(k+1)!(n−k−1)! | |
| + |
| = |
| + |
| k!(n−k)! | | (k+1)!(n−k−1)! | | k!(n−k)! | |
| | n!k!(n−k)! | |
|
| = |
| | (k+1)!(n−k−1)! | |
..
| n!(k+1)!(n−k−1)! + n!k!(n−k)! | |
| |
| (k+1)!(n−k−1)!(k+1)!(n−k−1)! | |
czy ja coś źle licze?
3 lip 20:13
Krzysiek: | | n! | | n! | | n!(k+1)+n!(n−k) | |
L= |
| + |
| = |
| |
| | (n−k)!k! | | (n−k−1)!(k+1)! | | (n−k)!(k+1)! | |
3 lip 20:17
bocik: | n!(k+1)!(n−k−1)! + n!k!(n−k)! | |
| << tutaj moge coś skrócic? nie |
| (k+1)!(n−k−1)!(k+1)!(n−k−1)! | |
chodzi mi o rozwiaznaie tylko podwiedz co zle robie
3 lip 20:20
pigor: ... po prostu nie umiesz dodawać dwóch ułamków, czyli sprowadzić do wspólnego
mianownika i dopiero potem dodać liczniki i przepisac mianownik

i tyle . ...
3 lip 20:25
Krzysiek: w liczniku wyciągasz przed nawias: n!k!(n−k−1)!
i otrzymujesz w liczniku: n!k!(n−k−1)! (k+1+n−k) =(n+1)!k!(n−k−1)!
3 lip 20:27
bocik: ok dzieki tak jest jak czlowie nie tyka matmy przez 3 miesiace

dzieki pigor i krzysiek za
pomoc
3 lip 20:34
bocik: pokombinowalem i wywnioskowalem ze:
(k+1)! = k!(k+1) i
(n−k−1)! = (n−k−1)!(n−k−1+1)
3 lip 20:56
bocik: poprawka tam jest (n−k)! = (n−k−1)!(n−k)
3 lip 21:00