matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ułamek
kak:
1
średnia arytmetyczna dwóch ułamków jest równa
, Jesli dwoma ułamkami spośród trzech są
3
2
1
i
, to trzeci ułamek jest równy ile
5
4
3 lip 18:55
mala:
błąd w treści "trzech" nie "dwóch"
2/5 +1/4 + x
1
=
obie strony |*3
3
3
2
1
+
+x=1
5
4
8
5
+
+x =1
20
20
13
x = 1 −
20
7
x =
20
3 lip 22:02