łoki: mam taką całkę gdyby ktoś mógł rozwiązać krok po kroku
3 lip 17:56
Trivial:
u =
√x
| | 1 | | 1 | |
du = |
| dx = |
| dx → dx = 2udu. |
| | 2√x | | 2u | |
| | 6√x | | 6u | |
∫ |
| dx = ∫ |
| *2udu = podzielić licznik przez mianownik i wyjdzie |
| | 1+3√x | | 1+3u | |
3 lip 18:03
łoki: dzieki Trivial ale żle przepisałem sory miało być
3 lip 18:11
Trivial:
W takim razie podstawiasz
u =
6√x
u
6 = x
6u
5du = dx
3√x = u
2.
| | 6√x | | u | |
∫ |
| dx = ∫ |
| *6u5du = podzielić i wyjdzie. |
| | 1+3√x | | 1+u2 | |
3 lip 18:14
łoki: szczerze to nie wiem jak to ma być
3 lip 18:25
pigor: ... np. tak : niech x>0 , to
| | 6√x | | 3√x | |
∫ |
| dx=2 ∫ |
| dx= | 1+3√x=ti t>0 ⇒ 3√x=t−1 ⇒ |
| | 1+3√x | | 1+3√x | |
⇒ 9x= (t−1)
2 ⇒ 9dx= 2(t−1)dt ⇒
dx=29(t−1)dt | ⇒
| | t−1 | | (t−1)2 | | t2−2t+1 | |
⇒ = 2 ∫ |
| * 29(t−1)dt= 49 |
| dt= 49 ∫ |
| dt= |
| | t | | t | | t | |
=
49 ∫(t−2+
1t)dt=
49(
12t
2−2t+lnt) +C=
=
49 [ 12(1+3√x)2−2(1+3√x)+ln(1+3√x) ]+C =
=
29[ (1+3
√x)
2−4(1+3
√x)+2ln(1+3
√x) ]+C=
=
29[ 1+6
√x+9x−4−12
√x+2ln(1+3
√x) ]+C=
29[ 9x−6√x−3+2ln(1+3√x) ]+C .

. ...
3 lip 18:35
łoki: dziekować
3 lip 18:36
Trivial: pigor, problem zmienił się.
3 lip 18:37