całka
Sim0n: jak rozwiazac calke? :
3 lip 17:55
Trivial: W jakichś konkretnych granicach?
3 lip 17:57
3 lip 18:24
Trivial: Da się ją rozwiązać, tyle że jest trochę żmudna
3 lip 18:25
Artur z miasta Neptuna:
da się da ... Trivial ... i właśnie ze względu na 'żmudność' obliczeń sądzę, że autor się po
prostu pomylił w pisaniu (w dzisiejszych czasach raczej nie dają 'im' 'aż takie' całki)
3 lip 18:28
Trivial: Nam dawali.
3 lip 18:35
Artur z miasta Neptuna:
Trivial −−− inne pokolenie

koleżanka mi się ostatnio żaliła, że na 4 roku (mgr ... PG ... matematyka) ma studenta co nie
wiedział co to jest logarytm ... i co gorsza ... nie może go oblać (wytyczne 'z góry')
3 lip 18:42
Trivial: Artur, obawiam się że pokolenie zbliżone.

Jestem rocznik 91.
3 lip 18:45
Sim0n: na egzaminie mielismy taka calke w granicach −2 i 2
3 lip 18:53
pigor: ... zacznę np. tak :
| | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | 1+x4 | | 1+2x2+x4−2x2 | | (1−x2)2−(√2x)2 | |
| | dx | | dx | |
= ∫ |
| =∫ |
| = |
| | (1−x2−√2x)(1−x2+√2x) | | (x2+√2x−1)(x2−√2x−1) | |
i teraz pobaw się rozkładając na 2 ułamki, albo dalej rozkładaj na
nieciekawe czynniki liniowe trójmiany kwadratowe w mianowniku ...
3 lip 19:22
Trivial: No nic. Trzeba rozłożyć na ułamki proste.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 1+x4 | | (x2+1)2 − 2x2 | | (x2−√2x+1)(x2+√2x+1) | |
Przyda się:
| | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | x2±√2x+1 | | | | | |
| | dx | | d(√2x±1) | |
= 2∫ |
| = √2∫ |
| = √2arctan(√2x±1) + c. |
| | (√2x±1)2+1 | | (√2x±1)2+1 | |
Zatem rozkładamy:
| 1 | | A(2x−√2) + B | | C(2x+√2) + D | |
| = |
| + |
| |
| 1+x4 | | x2−√2x+1 | | x2+√2x+1 | |
1 = (A(2x−
√2) + B)(x
2+
√2x+1) + (C(2x+
√2) + D)(x
2−
√2x+1)
x
3: 0 = 2A + 2C → A = −C
x
2: 0 = 2
√2A −
√2A + B − 2
√2C +
√2C + D
x
1: 0 = 2A +
√2B + 2C −
√2D → B = D.
x
0: 1 = −
√2A + B +
√2C + D
...
x
2: 0 = 2
√2A + 2B
x
0: 1 = −2
√2A + 2B
Czyli
| | 1 | | √2 | | √2 | |
∫ |
| dx = − |
| ln|x2−√2x+1| + |
| ln|x2+√2x+1| + |
| | 1+x4 | | 8 | | 8 | |
| | √2 | | √2 | |
+ |
| arctan(√2x+1) + |
| arctan(√2x−1) + c = |
| | 4 | | 4 | |
| | √2 | | x2+√2x+1 | |
= |
| (ln| |
| | + 2arctan(√2x+1) + 2arctan(√2x−1)) + c. |
| | 8 | | x2−√2x+1 | |
3 lip 19:23
Trivial: Podstaw sobie granice...
3 lip 19:23
Sim0n: wielkie dzieki, widze kawal dobrej, zmudnej roboty
3 lip 19:35