daniel: prosze o sprawdzenie
t=1+x
4
dt=4x dx /:4
| | | | dt | | 1 | | 4dt | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ln|t|+c |
| | t | | 4t | | 4 | | 4t | | 4 | |
3 lip 16:57
Mila: dt=4x3dx
Inaczej trzeba.
3 lip 17:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
1+x4 = 1+(x2)2
podstawienie: s = x2 .... ds=2xdx −> 1/2 ds = xdx
3 lip 17:02
Mila: x2=t
2xdx=dt
Rób dalej sam.
3 lip 17:03
daniel: ciężko, nie wiem jak z tego dx wyznaczyć
3 lip 17:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
patrz mój wpis −−− 17:02
3 lip 17:06
Mila: | | x | | 1 | | dt | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| i teraz wzór podstawowy |
| | 1+x4 | | 2 | | 1+t2 | |
3 lip 17:09
3 lip 17:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
juz bez calki
| 1 | | 1 | |
| arctg t + C = |
| arc tg x2 + C |
| 2 | | 2 | |
3 lip 17:26