wydajność pracy
mala:
Jeden robotnik wykonał pewną pracę w czasie o 4h dłuższym, a drugi o 9h dłuższym od czasu, w
którym wykonaliby ją, pracując razem. W jakim czasie każdy z robotników wykonałby tę pracę
sam?
gimnazjum 3 klasa
3 lip 15:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
x+4 = x+y
y+9 = x+y
wyznacz x i y
3 lip 15:41
konrad: oj to jest raczej źle
3 lip 15:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście powinno być:
3 lip 15:50
pigor: ... otóż, niech
x − czas (x>0) wspólnej pracy, to
x+4=? i
x+9= ? − szukane czasy pracy robotników, wtedy
z pojęcia wydajności (

"ilość pracy" w czasie − szybkość pracy)
1x+4+1x+9=1x / *x(x+4)(x+9) ⇒ x(x+9)+x(x+4)=(x+4)(x+9) ⇔
⇔ x
2+9x+x
2+4x=x
2+9x+4x+36 ⇔ x
2=36 ⇒
x=6 ⇒ x+4=
10h , x+9=
15h .
3 lip 16:35
Mila: t− liczba godzin pracy jednocześnie obu robotników
t+9 − liczba godzin pracy robotnika "wolniejszego"
t+4 −liczba godzin pracy robotnika "szybszego"
| 1 | |
| −część pracy wykonana w ciągu godziny, gdy pracują jednocześnie |
| t | |
| 1 | |
| − część pracy wykonana w ciągu godziny przez robotnika wolniejszego |
| t+9 | |
| 1 | |
| − część pracy wykonana w ciągu godziny przez robotnika szybszego |
| t+4 | |
| 1 | | 2t+13 | |
| = |
| rozwiąż |
| t | | t2+13t+36 | |
t=6h czas gdy pracują razem,
9+6=15
4+6=10
3 lip 16:43
mala:
Dziękuję.
3 lip 16:44
Mila:
3 lip 16:45