W płaszczyźnie zespolonej naszkicować zbiór
Marca: Hej.Mam zadanko, w którym sprawia mi problem jedna jego część.Więc tak napiszę całe.W
płaszczyźnie liczb zespolonych naszkicować zbiór:
A={z∊C: |z+4|≤1 ⋀ re(2z−5i)≥ −8 }.
Pierwszą 'część' wiem jak się robi. tj. |z+4|≤1 wychodzi mi (x+4)2+y2≤1,
czyli koło o środku S=(−4,0) i r=1.
Z drugą częścią natomiast nie mam pojęcia jak mam sobie poradzić. Bardzo proszę o pomoc bądź
wskazówki.
Serdecznie pozdrawiam.
3 lip 15:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
re(2z−5i) = re(2x+2yi − 5i) = re(2x +i(2y−5) = 2x ≥ −8
3 lip 15:40
Marca: dziękuję
3 lip 15:42